Uživo: CIK BiH ponovo će brojati glasove u RS za predsjednika i potpredsjednika?

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija BiH sazvala je danas 61. žurnu sjednicu na kojoj su imali samo jednu tačku dnevnog reda. CIK BiH je najavio da će ponoviti brojanje glasova u RS za i predsjednika i potpredsjednika RS.

Lideri PDP i SDS Branislav Borenović i Mirko Šarović su prošle sedmice CIК BiH predali zahtjev za ponovno brojanje i ponavljanje izbora u Doboju i još nekim biračkim mjestima.

– CIK BiH je jutros održala kolegij na kojem je razmotrila veći broj primjedbi na tok izbornog procesa u RS za nivo predsjednika i potpredsjednika RS. Imala je materijalne dokaze koji nedvojbeno pokazuju da je taj proces kontaminiran da ne omogućava utvrđivanje rezultata pravovremeno i u skladu sa zakonom, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

U toku je rasprava o ovoj tački dnevnog reda

U Banjoj Luci je, podsjetimo, sinoć održan drugi protest opozicionih stranaka PDP i SDS protiv, kako tvrde, izborne krađe i brojnih nepravilnosti na Općim izborima u BiH i zatražili su ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj. Prema procjeni MUP-a RS-a, na protestu je bilo 2.000 ljudi, 500 manje u odnosu na petak. Okupljanje je počelo u parku “Mladen Stojanović”, a protest je održan na Trgu Кrajina, gdje su govorili predstavnici stranaka. Lider PDP Branislav Borenović je rekao da je Jelena Trivić pobjednik proteklih izbora. Trivić je u izbornoj noći proglasila pobjedu, a prvi nepotpuni izborni rezultati CIК BiH su pokazali da sa oko 28.000 glasova za predsjednika Republike Srpske vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

Podijeli ovaj članak