Može li bh. pravosuđe potvrditi sankcije?

5 min. čitanja

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nedavno je pokrenuo istragu protiv tužiteljice Tužilaštava BiH Diane Kajmaković, poručivši da će o odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka, javnost biti obaviještena po okončanju istrage.

Krajem septembra, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Kajmaković, smatrajući da je ona pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, ali i da je na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je, kako su naveli, pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama.

Ogromna šteta

Nakon objave da su Kajmaković uvedene sankcije, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je poručio da je u Tužilaštvu ranije formiran predmet protiv svih osoba stavljenih na listu sankcija.

– Već je formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama, pojasnio je Kajganić.

Podsjetit ćemo da je tužiteljica Kajmaković njegovom odlukom premještena u Posebni odjel za ratne zločine. To u prevodu znači da je ona i dalje, uprkos teškim optužbama koje joj na teret stavljaju SAD, tužiteljica državnog Tužilaštva i da će to i ostati dok god drugačije ne odluči Disciplinska komisija VSTV-a BiH.

– Ne mogu komentarisati rad na predmetu u Tužilaštvu. Što se tiče eventualne suspenzije, to je u nadležnosti Kancelarije disciplinskog tužioca i VSTS-a. Kolegica je raspoređena u Odjel za ratne zločine, a trenutno je na bolovanju, kaže nam Kajganić.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH, za Oslobođenje kaže da bi se naše pravosuđe trebalo pozabaviti svima koji su pod američkim sankcijama.

Očigledno je da postoji ogroman problem u Tužilaštvu BiH, ali i u drugim tužilaštvima, kaže Korajlić

– Bilo bi dobro da ne čekamo i ne očekujemo od bilo koga sa strane da nam ukazuje na ovakve slučajeve. Očigledno je da postoji ogroman problem u Tužilaštvu BiH, ali i u drugim tužilaštvima kada govorimo o kompromitovanosti tužilaca, njihovim vezama sa organizovanim kriminalom, korupcijom i politikom, rekla je Korajlić i dodala da se mora pronaći dugoročno rješenje.

– Bez obzira na to kako će završiti pocesi koji se odnose na ove pojedinačne primjere, mora se pronaći način na koji će se pročisti pravosuđe od ljudi koji su na bilo koji način povezani sa kriminalnim ili političkim strukturama, kaže Korajlić, podsjećajući da TIBiH godinama zagovara uspostavljanje vettinga, odnosno procedura dubinskih provjera svih nosilaca pravosudnih funkcija.

Novinar Slobodan Vasković tvrdi da je “Kajmaković nanijela ogromnu štetu BiH, Tužilaštvu BiH, brojnim oštećenim i bilo bi, u najmanjem, potrebno da odleži nekoliko doživotnih robija, što bi bila jedina zaslužena kazna. Poodavno sam raskrinkao Kajmaković kao narkokrticu unutar Tužilaštva BiH”.

Kajmaković je, krajem maja, isključena iz tužilačkog tima koji mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka koje su izvučene iz aplikacija Sky i Anom, a ona je tada rekla kako je samoinicijativno tražila da bude udaljena iz tužilačkog tima, nakon što je dobila informaciju da dvije kriminogene osobe u ovim aplikacijama u razgovoru spominju njeno ime.

Na sve ovo, tužiteljica Kajmaković se kandidovala i za čelnu poziciju u Tužilaštvu, koja joj ipak neće pripasti jer je VSTVBiH odlučio da v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Kajganić bude jedini kandidat.

Domaće pravosudne institucije ili nemaju ili ne žele iskoristiti podatke koje Amerikanci imaju, pa je za sada nepoznato da li će Kajmaković biti u potpunosti uklonjena iz Tužilaštva.

Čeka se optužnica

Advokat Vlado Adamović kaže da informacije uvijek ima onaj ko tehnički može da ih obezbijedi, pa da su Amerikanci očigledno tehnički opremljeniji od mnogo zemalja u kojima imaju ambasade.

Novinar Avdo Avdić napominje da sada imamo problem dokazivanja, “jer da biste nekog osudili, morate imate valjano prikupljene dokaze, ne može međunarodna institucija prikupljati dokaze koje će upotrebljavati bh. pravosuđe. Ako ti dokazi ne budu na valjan način dostavljeni Tužilaštvu BiH, neće biti optužnice”.

Podijeli ovaj članak