Ustavni sud BiH donio konačnu odluku: Zakon o nepokretnoj imovini RS-a je neustavan i stavljen je van snage

2 min. čitanja

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je donio odluku o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Prema odluci državnog Ustavnog suda, sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a je neustavan i stavljen je van pravne snage.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti spornog zakona podnijelio je šest delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

–  Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage. Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće, saopćili su.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt je donio odluku kojom je ovaj zakon stavljen van snage dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud BiH.

Podijeli ovaj članak