Uplašeni turista koga se niko ne boji: Kako su Dodikovi jurišnici reagovali na Schmidtovu odluku

4 min. čitanja

I dok je “gospodar” u RS-a Milorad Dodik najavio da će tek danas reagovati na odluke koje je jučer donio visoki predstavnik  Christian Schmidt, njegovi jurišnici su već jučer počeli da “pucaju iz svih oružja”. Najglasnija je, očekivano, bila Dodikova “desna ruka” Željka Cvijanović, ali ni ostali nisu previše zaostajali za njom.

Tako je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, čovjek koji nikada ne izgovara naziv države, nego koristi terminologiju “Republika Srpska i Federacija”, Staša Košarac istrajava na priči o Schmidtu kao njemačkom turisti, koji u BiH nema nikakvih ovlaštenja. Košarac je očigledno zaboravio na činjenicu da su sve dosadašnje odluke koje je namernuo taj, kako ga nazivaju SNSD-ovci, turista, provedene i na teritoriji RS-a, pa će tako i ove koje je donio jučer.

– Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ovu zemlju u prošloj godini posjetilo 1.361.324 turista, od čega je bilo 5,3 odsto Nijemaca. Zamislite da svaki od tih turista da sebi pravo i slobodu da se proglasi velikim inkvizitorom i vladarom, koji može da nameće zakone i odluke, da za to prima više od 20.000 evra mjesečno i da na ta primanja ne plaća porez. To je, nažalost, tragikomična realnost ove zemlje, u kojoj razni strani Gargameli, kao u crtanom filmu, misle da imaju pravo da rade šta hoće i da svojim čarobnim štapićima rješavaju ozbiljne i nagomilane probleme u ovoj zemlji. Pošto Schmidt ne plaća turističku taksu i mnogo košta ovu zemlju, oduzimajući njenim narodima i političkim predstavnicima pravo da se dogovaraju i odlučuju o budućnosti BiH, vjerujem da će uskoro doći vrijeme da se neke od tih ambasada, posebno zemalja članica Evropske unije, zahvale Schmidtu na posjeti i vrate ga tamo odakle je došao, rekao je Košarac.

Ona što joj je Dodik bog, dakle Sanja Vulić, je pokušala izazvati pažnju nekakvom “ekskkluzivom” o tome da ona kao zna šta je schmidt namjeravao učiniti, te da se prepao reakcije naroda u RS-u.

– Mi treba da nastavimo da se bavimo onim čime smo se i do sada bavili, a to je da imamo jake i stabilne institucije Republike Srpske, da štitimo interes srpskog naroda, a sve ostalo nije vrijedno spomena niti komentara. Imali smo informacije iz Schmidtovog kabineta da je dugo razmatrao mogućnost da smijeni Milorada Dodika, ali da nije posegnuo za onim o čemu je razmišljao, svjestan da nije visoki predstavnik i da se itekako plaši eventualne reakcije iz RS-a. Scmidt je bespredmetan i tu pokazuje da nema moć i da želi po svaku cijenu da ostane ovdje, tvrdi Vulić.

Najumjerenije u svom istupu djelovao je Nikola Špirić, koji je istakao kako Schmidtovo nametanje odluka obesmišljava postojanje državnih institucija.

– Schmidtovo oglašavanje je još jedan igrokaz i pozorište na otvorenom. Njegovim obraćanjem neće se promijeniti ništa što se tiče Republike Srpske, ali hoće unutar BiH i njenog evropskog puta. S obzirom na to da je odlučio da on bira šta će se sprovoditi od 14 prioriteta za pristupanje BiH EU, pozivam ga da sprovede svih 14 i do kraja obesmisli postojanje institucija u BiH. Ovo je pokazatelj da nema mjesta bilo kakvom dogovoru političkih aktera unutar BiH, zemlje koja je potpuno institucionalno ispražnjena. Nažalost, dok god postoje oni koji aplaudiraju stranim intervencijama ovdje moraju znati da im neće biti bolje, ozjavio je je Špirić uz poruku da se više niko ne boji odluka koje crpe snagu iz takozvanih bonskih ovlašćenja.

Podijeli ovaj članak