Uoči novih izbora Čović najavljuje nove krize u BiH, spominje i krv: To im neće proći

5 min. čitanja

Uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini Večernji list objavio je intervju sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a. Ističu da su ovi izbori od posebnoga značaja za Hrvate jer im, zbog zloupotrebe Izbornoga zakona, prijeti još jedno preglasavanje.

Čini se da je HDZ, pa i cijeli HNS, u kampanji isticao značaj što masovnijeg izlaska Hrvata na izbore kako bi se spriječio izborni inženjering, posebno u ZDŽ-u i SBŽ-u. Koliko je realna opasnost da se Hrvatima ponovi “platforma” ili “Alijansa”?

– Opasnost od izbornog inženjeringa uvijek će postojati dok je postojećih neustavnih izbornih pravila. Najave vodećih bošnjačkih lidera o preglasavanju shvaćamo krajnje ozbiljno, pogotovo u središnjoj Bosni koja je naš ponos. Ono što oni trebaju ozbiljno shvatiti jest to da ćemo mi odgovoriti kao nikada prije na takve razarajuće politike protiv našega naroda i naše države. Samo plebiscitarnim i masovnim izlaskom na izbore u ovu nedjelju možemo zaustaviti otimanje prava koja pripadaju Hrvatima. Razgovarao sam s braniteljskom populacijom i vidim ogorčenost zbog nezahvalnosti velikog dijela bošnjačke javnosti kada je u pitanju gledanje na povijest, pogotovo na ulogu HVO-a u obrani i oslobođenju Bosne i Hercegovine. Svakodnevno huškanje na Hrvate, dirigirano rušenje simbola i zastava, kao nedavno u Varešu i kod Tešnja, kao izraz političke netolerancije, ali i orkestrirani prosvjedi u Sarajevu svjedoče da bi neki željeli Bosnu i Hercegovinu bez Hrvata. Mi im poručujemo da im to neće proći i da se ne odlučuju na takve korake ako misle dobro ovoj državi koja je u potpunosti oslonjena na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Kakav ćete izborni rezultat HDZ-a i HNS-a smatrati uspjehom?

– Uvjeren sam kako će HDZ BiH i HNS BiH ostvariti plebiscitarni rezultat i imati apsolutnu pobjedu na svim listama. Naš najveći fokus je na povratku jednakopravnosti i suverenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je polazišna točka i mjerna jedinica za naš uspjeh. To je na kraju krajeva i obveza i dužnost koju imamo prema svim našim poginulima i ranjenima koji su svoj život dali kako bi Hrvati živjeli u Bosni i Hercegovini. Stabilnost, sigurnost i sveukupni napredak našeg hrvatskog naroda nešto su na čemu svakodnevno radimo. U isto vrijeme, radimo intenzivno na našem putu prema Europskoj uniji i NATO-u. Međutim, u situaciji u kojoj se nalazimo, u kojoj shvaćamo opasnost unitarizma i svakodnevnog kršenja naših prava, ovo prestaje biti samo pitanje Hrvata i postaje i pitanje opstojnosti BiH, s obzirom na to da svjedočimo silovitim nasrtajima na Ustav. Kao legitimni predstavnici, trošimo iznimnu količinu energije u pokušajima odvraćanja takvih radikalnih i retrogradnih politika koje nam dolaze iz političkog Sarajeva. To je još uvijek, nažalost, naša svakodnevica. Nadam se, a to sam kazao i prije, kako ćemo se nakon izborne pobjede i zaštite Ustava BiH moći u potpunosti usredotočiti na socioekonomska pitanja i reforme.

Očekujete li brzo formiranje vlasti na svim razinama nakon izbora i s kim je HDZ BiH spreman surađivati u tom procesu?

– Teško je prognozirati formiranje vlasti u trenutku kada još nemamo izborne rezultate. Proces formiranja vlasti nije jednostavan zadatak, osobito u Bosni i Hercegovini u kojoj imamo složen sustav i još složenije odnose. Provedba izbornih rezultata dijelom ovisi i o tome hoće li bošnjački lideri još jednom izvršiti protuustavnu krađu hrvatskih pozicija i uzurpiranje prava Hrvata. Ako odluče na to, bojim se da idemo u nesagledivu, dugu i nepredvidivu političku krizu. Ako odluče napokon poštivati Ustav i stanovnike ove države i ako se stvore preduvjeti za popunjavanje federalnog Doma naroda, onda sam siguran da vlast možemo formirati brzo i učinkovito.

Kakva je vaša poruka biračima, a posebno onima koji još nisu odlučili hoće li i kome će dati svoj glas 2. listopada?

– Moja molba svima nama jest da u nedjelju pokažemo snagu i moć našeg hrvatskog naroda. To ćemo i učiniti plebiscitarnim izlaskom kojim ćemo obraniti naša prava i državu. Time ćemo demotivirati sve one koji sanjaju san o dominaciji nad našim nepokolebljivim hrvatskim narodom. Ovo je i naša država. Hrvatska krv se prolijevala za nju i hrvatske su majke za nju lile suze. Nećemo je prepustiti nikome. Ovi su izbori više od samo izbora. Ovi su izbori povijest. Stoga, vratimo zajedništvom ono što je naše i što nam oduvijek pripada. Ustrajno do pobjede! 

Podijeli ovaj članak