Udruženje žena Brekovica: Zimi je svaka tegla zlata vrijedna

3 min. čitanja

Jesen je na svom vrhuncu i vrijeme je da se privedu kraju pripreme za zimu. Vrijedne domaćice već su napravile najveći dio zimnice, preostalo je samo još kiseljenje kupusa i druge sitnice kojima odgovara vrijeme prvih mrazeva.

Jabuka i malina

Ipak, godina je bila neobična, temperature su i danas visoke za ovo doba godine, mnogo domaćinstava suočava se sa problemom da im je, primjera radi, uskladišteni krompir počeo klijati jer je toplo. Tako se i zimnice baš moraju čuvati u hladnim prostorijama, da bi kvalitetno odstojale i duže trajale.


image

Kisele paprike iz Udruženja žena Emina

Priroda je bila bogata šumskim plodovima ove godine, a neki njeni samonikli izdanci neizostavni su dio svake zimnice.

– Mnogo smo toga uradili, pogotovo od onoga što je majka priroda dala, poput šipka i drena, kaže nam Nevzeta Bajrić iz Udruženja žena Brekovica kod Bihaća.

Inače, poslije meda, tegla džema od šipka najbolje se drži. Cijena mu je od 12 do 15 KM. Žene pored Une tradicionalno pripremaju zimnicu, baš kao i njihove kolegice na drugom kraju države – na obalama Drine.

Išle smo na minimalno povećanje cijena proizvoda od nekoliko feninga, što neće pokriti ni poskupljenja tegli, govori Jasmina Šahović

– Baš smo završile jučer sa zimnicom, napravivši sokove od jabuke, ostao je još kupus. Zadovoljne smo, jer bilo je svega. Imamo ajvar, džem od šipurka, kiselu papriku, krastavce, šarenu salatu, cveklu, sokove od jabuke i maline, džem od maline, biće kiselog kupusa i eto. To sad ide pod našim brendom Agrodrina, to je zadruga koja dalje našu robu isporučuje u male prodavnice i specijalizirane prodavnice zdrave hrane, kao što je Špajz, govori nam Jasmina Šahović iz Udruženja žena Emina iz Ustikoline.


image

Najbolji ajvar u Evropi može se naći u trgovini Špajz

Plasman proizvoda, s obzirom na kvalitet, nije upitan.

– Prodajemo tegle po sajmovima, dio potrošimo pripremajući ketering evente, a najviše ode po narudžbama naših mještana i po preporukama zadovoljnih mušterija. Uglavnom, nije nam problem potrošiti sve što proizvedemo, ističe Nevzeta Bajrić.

Ove godine vrijedne domaćice suočile su se i sa poskupljenjima.

Sve smo sačuvale

– Cijene su itekako otišle gore, ulje, ambalaža, šećer. Pored namirnica, najviše nas je iznenadilo poskupljenje tegli. Bile su 65 feninga po komadu, sad je jedna devedeset. Poklopci su poskupjeli više od duplo, ne znamo zašto je to tako, čudi se Jasmina.

A Nevzeta nas upozorava da i ne spominjemo poskupljenja, kako ne bismo time prizvali nova.

– Ona su van kontrole, tako da smo mi iskoristile sve svoje što smo sačuvale i što smo posijale, zaključuje Nevzeta.

Podijeli ovaj članak