U ZDK-u svi čekaju šta će reći DF: SDA će sa HDZ-om, ali kako će ostale stranke koalirati

2 min. čitanja

U Zeničko-dobojskom kantonu svi čekaju zvanične rezultate CIK-a kako bi počeli pregovori o formiranju vlasti. Još nisu prebrojani glasovi sa 57 biračkih mjesta u Zenici.

Iz SDA, koja bi trebala osvojiti 11 od 35 zastupničkih mjesta u Skupštini, objavili su da ne sumnjaju da će kao pobjednici izbora formirati vlast, da su već razgovarali sa starim partnerima, HDZ-om BiH koji ima tri i NES-om koji bi trebao imati dva mandata, kao i sa zastupnicima iz SBB-a koji su kao pojedinci ranije bili dio vlasti, a “sad su slobodni strijelci”, čime će imati sigurnih 18 ruku.

Ali, vjerovatno će SBB ostati na samo jednom mandatu. Tako bi im nedostajao barem jedan glas, što bi, nadaju se u SDA, mogli riješiti ulaskom DF-a (imaće tri zastupnika). HDZBiH ranije je najavio da će ići samo sa “legitimnim predstavnicima ostalih naroda”, gdje za njih ne spada DF.

I Fuad Kasumović, čiji bi BHI – KF trebao imati šest zastupnika, najavio je formiranje vlasti. Njegov zamjenik u stranci Kenan Uzunović rekao je da će sa partnerima sa kojim su podržali Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH oformiti vlast u kojoj “neće biti mjesta za SDA i NES”.

– Koliko se da naslutiti, niko neće moći formirati vlast bez obzira na optimistične izjave pojedinaca. NiP će imati sigurno tri zastupnika. S onima koji budu poštovali naš koncept i principe sješćemo za pregovarački sto, izjavio je Harun Čolić, predsjednik IO NiP-a Zenica.

Goran Bulajić, predsjednik DF-a ZDK-a, ističe da moraju opravdati povjerenje koje im je ukazano.

– To podrazumijeva i da aktivno participiramo u pregovorima za formiranje skupštinske većine, u skladu sa našim izbornim rezultatima. Mnogo toga zavisi i od dogovora na višim nivoima vlasti, tako da je trenutno nemoguće pretpostaviti šta će se dešavati u narednim danima, smatra Bulajić.

Podijeli ovaj članak