U srijedu je Kurban bajram: Evo u koliko će se klanjati sabah, a kada bajram-namaz

2 min. čitanja

U srijedu 28. juna 2023. godine prema takvimu Islamske zajednice u BiH klanjat će se Kurban Bajram koji će trajati četiri dana.

Prema tome, sabah-namaz će se klanjati u 04:30 sati, a Bajram-namaz će se klanjati u 05:44.

Tekbir-i-tešrik počinje u utorak, 27. juna od sabah-namaza, a završava u subotu 1. jula, četvrtog dana Kurban-bajrama sa ikindija-namazom.

Nakon bajram-namaza održat će se akcija prikupljanja kurbanskih koža za potrebe Islamske zajednice.

Goveđe kože će se prikupljati na dva punkta na području Medžlisa i to: na punktu Potpeć (kod džamije) od 9:30 do 17:00 sati i na punktu Srebrenik (kod Vatrogasnog doma) od 9:30 do 19 sati.

Džematlije koje žele darivati govedu kožu za potrebe Islamske zajednice istu trebaju obrezati, nasoliti i dostaviti na jedno od sabirnih mjesta. Ovčija koža se neće prikupljati zbog rizika od neodgovarajuće pripreme a naše nemogućnosti da je naknadno saniramo. Džematlije treba da ovčiju kožu lično saniraju.

Akcija prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe Narodnih kuhinja Imaret organizovat će se kao i prethodne godine. Regionalni odbor Merhameta, u Tuzli, će organizovati prijem kurbanskog mesa na dva lokaliteta i to u: prostorijama Expres restorana u Tuzli i prostorijama nekadašnje kasarne,,Nesib Malkić u Gornjim Dubravama. Svi koji žele donirati kurbansko meso Merhametu to će moći lično uraditi u danima bajrama na ova dva mjesta.

U petak, 30. juna (treći dan Kurban- bajrama) u 20 sati, sala Doma kulture Srebrenik – Bajramski koncert u izvedbi hora,,Hazreti Hamza”.

Podijeli ovaj članak