U rudnicima FBiH stala proizvodnja – Rudari imaju jasnu poruku: Ne možemo dozvoliti da nas ne cijene

5 min. čitanja

Rudari svih sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudnika mrkog uglja Banovići, koji nije u koncernu, održali su danas ujutro u prvoj smjeni jednosatni štrajk upozorenja, tražeći hitno pokretanje pregovora za potpisivanje kolektivnog ugovora za rudarstvo. Pozivaju Vladu FBiH, ali prvenstveno federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, da postupe prema ranijem dogovoru i ispune zakonsku obavezu.

Kao rijetko kad ranije, rudari su ujedinjeni – žele potpisivanje novog kolektivnog ugovora prije isteka važećeg, te povećanje standarda i poboljšanje uslova rada u rudnicima.

Veće plate

– Imamo jasnu poruku rudara iz svih rudnika, bez izuzetka, a to je da su rudari uz sindikat i da su saglasni sa našim zahtjevima. Mi imamo precizno definisane zahtjeve, a to su povećanje najniže cijene rada za 11 posto, zatim povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM, te još neke zahtjeve koji nisu vezani za materijalni status rudara. Spremni smo za razgovore, a sudeći po činjenici da je druga strana dozvolila da stupimo u štrajk upozorenja, vidi se kome nije stalo do rudnika, pogotovo u vrijeme kada postoje ogromni zahtjevi za ugljem, kaže nam Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Štrajkovi nisu cilj, nego je cilj bolji materijalni status svakog rudara, ističe Mehmed Hasanović, predsjednik Sindikata RMU Banovići

Podsjećamo, kada je u maju potpisan kolektivni ugovor koji važi do kraja ove godine, socijalni partneri su dogovorili da će do kraja septembra početi pregovore o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Rudari su još sredinom avgusta socijalnim partnerima, odnosno Vladi FBiH, Ministarstvu i EPBiH, uputili inicijativu za vođenje ovih pregovora, a nakon toga i još jedan poziv i jednu urgenciju za otpočinjanje pregovaračkog procesa. Do danas nisu dobili odgovor od socijalnih partnera.

Današnjim štrajkom upozorenja poručuju da neće dozvoliti da se sadržaj izmjena i dopuna kolektivnog ugovora usaglašava po isteku važećeg ugovora, odnosno 31. decembra 2022, te su donijeli odluku o štrajku s ciljem pritiska na socijalne partnere.

Vlada FBiH je reagovala prije donošenja konačne odluke o stupanju u štrajk upozorenja, te je premijer Fadil Novalić uputio nekoliko dopisa resornom ministru Nerminu Džindiću.

– 7. septembra 2022. godine moj ured Vam je uputio akt kojim je zatraženo postupanje u skladu s nadležnostima Ministarstva, a u vezi s prijedlogom izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH. U Vašem odgovoru od 14. septembra neosnovano ste i paušalno konstatovali da su aktivnosti pregovaranja u pogledu Kolektivnog ugovora nadležnost ureda premijera, stoji u dopisu koji je uputio premijer Novalić.

U odgovoru ministar Nermin Džindić tvrdi kako njegovo ministarstvo nije nadležno za kolektivno pregovaranje za oblast rudarstva.

Generalni štrajk

Rudari, međutim, poručuju da su, ukoliko odgovor izostane u razumnom roku, spremni i na generalni štrajk, što je, kako kažu, posljednje što treba i rudarima, ali i cijeloj Elektroprivredi BiH u ovom trenutku.

– Mi smo očekivali da će se nešto ovakvo desiti i zato imamo spremnu odluku za generalni štrajk, jer svi uslovi za to su ispunjeni. Mi ne možemo dozvoliti da se rudari ne cijene, a na ovaj način, kad se ignorišu naši zahtjevi, pogotovo kada je usaglašeno da ćemo dodatno pregovarati, mi nećemo bježati od štrajka. Ali, spremni smo i saslušati drugu stranu. U ovoj situaciji mi ne znamo šta druga strana želi i pretpostavljamo da ne žele da ispune naše zahtjeve, što nas gura u štrajk, dodaje Husić.

Finansijska šteta jednog dana obustave rada u rudnicima je ogromna. Dnevna proizvodnja uglja samo u Rudnicima uglja Kreka je oko 5.000 tona uglja, što znači da bi jedan dan obustave proizvodnje samo u ovom rudniku značio gubitak od oko četvrt miliona KM.

Podijeli ovaj članak