U Potočarima ukopan dječak Elvir Salčinović: Konačni smiraj pored oca i brata

3 min. čitanja

Petnaestogodišnji Elvir Salčinović je najmlađa žrtva genocida koja je ukopana danas na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ubijen je na području Baljkovice u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa njegove posmrtne ostatke. Konačan smiraj našao je uz oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. i 2011. godine. Porodica nastavlja tražiti posmrtne ostatke brata Senada.

“Bio je dijete od 15 godina, društven. Od moje sestre je nestao muž Turabija, sinovi Almir, Senad i Elvir. Senad nije pronađen. Sestra je ubijena u Srebreniku. Cijela porodica je ubijena, ostao je samo još jedan brat”, rekao je ranije za Anadoliju njegov dajdža Abaz Jusufović.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Ukopana su i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek smo sada dobili saglasnost za njihov ukop. Još jedan maloljetnik našao je konačan smiraj, a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja je ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Ove godine su ukopani i otac i sin – Vejsil i Hasib Mujanović.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Podijeli ovaj članak