U Potočarima otvoren Starački dom za majke Srebrenice: “Skromni poklon za blistave zvijezde naše civilizacije”

2 min. čitanja

U Potočarima je danas otvoren Dom za majke Srebrenice, kompleks koji će nositi ime “Hatidža Mehmedović”, a u kojem će majkama Srebrenice i drugim starijim osobama s područja Podrinja biti omogućena potpuno besplatna njega i smještaj.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je, obraćajući se srebreničkim majkama na današnjoj svečanosti, kazao kako je ovaj dom izgrađen za njih i kako je to skromni poklon njima.

– Predajemo vam ga s ljubavlju. Do sada ste svoj zajednički dom imale u našim srcima, od sada ga imate i u svom gradu – gradu u kom su svoj smiraj našli vaši najmiliji, u koji ste vratile svoje najmilije, poručio je ef. Kavazović.

Naglasio je i kako je borba majki Srebrenice za istinu i pravdu, njihova upornost u traganju za svojom djecom i svojim najmilijim, inspiracija za ljude širom svijeta.

– Majke Srebrenice su sve ove godine na svoj način čuvale dostajanstvo čovjeka, dostojanstvo svoje zemlje i dostojanstvo kulture kojoj pripadaju. One su blistave zvijezde naše civilizacije, poručio je.

Današnjoj svečanosti su, osim ef. Kavazovića, prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnici Fondacije Proplan iz Holandije, te brojne druge zvanice i prijatelji koji su pomogli izgradnju ovog kompleksa.

Ovo je najmoderniji dom u BiH i rađen je po uzoru na evropske domove. U sklopu doma ima ambulanta, restoran, te prostorije za zajedničko druženje.

Majke Srebrenice, koje to budu željele, tu će imati potpuno besplatan smještaj i njegu. Apartmani su projektovani tako da olakšaju njihove staračke dane i budu bliže Memorijalnom centru u Potočarima gdje su ukopana njihova djeca, muževi i ostala mnogobrojna familija.

Ukupna vrijednost projekta je oko 4 miliona KM.

Podijeli ovaj članak