U HDZ-u zabrinuti za manjine, “osuli paljbu” po NES-u i SBiH-u: FBiH žele pretvoriti u bošnjački entitet

3 min. čitanja

– Pozivanje na ustavne promjene koje su javnosti predstavili NES i SBiH odnosno koje su podnijeli klubovi zastupnika Narodnog europskog saveza (NES) i Stranke za BiH (SBiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u suštini nije ništa drugo nego pretvaranje Federacije BiH u ekskluzivni bošnjački entitet, rekao je Damir Džeba, šef Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (HDZ BiH – HNS).

Džeba kaže da je “cilj ove grupacije stvoriti bošnjački entitet u kojem će Bošnjaci, zbog svoje brojnosti ali i izbornog inženjeringa, nametati drugim konstitutivnim narodima političke predstavnike”.

– Ne samo Hrvatima i Srbima nego i ostalima odnosno manjinama će trajno drugima nametati političke predstavnike. To su, nekoliko puta prije i sada, učinili Srbima i ostalima u Klubu Srba i Klubu Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH a jednim manjim dijelom i Klubu Hrvata, rekao je Džeba.

HDZ-ov funkcioner dodaje da su NES i SBiH u ime svojih klubova dostavili Ustavnom povjerenstvu Parlamenta FBiH na razmatranje i usvajanje prijedlog amandmana koji tretiraju postupak imenovanja Vlade s detaljnim obrazloženjem.

– Ovakav prijedlog ponovno, kada to najmanje treba, narušava dodatno odnose između Hrvata i Bošnjaka i uslożnjava političku situaciju. Dojam je da se radi i o populizmu s ciljem jednokratne radikalizacije, rekao je Džeba, piše HMS.ba.

Šef Kluba Hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH povukao je paralelu usporedivši aktelni politički trenutak s vremenom formiranja Vlade FBiH nakon Općih izbora 2010. godine.

– Gospoda predlagači, da su dosljedni, trebali su biti jednako glasni i kad je visoki predstavnik Inzko jednokratno donio odluku i nametnuo tzv. Vladu Platforme, rekao je Džeba.

Džeba podsjeća da su predsjednici navedenih stranaka (NES – Nermin Ogrešević i SBiH – Semir Efendić, nap. au.) potpisali sporazum o formiranju vlasti, glasovali za vodstvo Federacije te dali imena ministara u Vladi FBiH.

– Obveza je završiti proces formiranja vlasti kako bi nastavili reformske procese. Nadam se da neće nastaviti lošu tradiciju prekršenih sporazuma i dogovora kako je to bio slučaj s Bakirom Izetbegovićem, zaključio je Džeba.

Podijeli ovaj članak