U entitetskim parlamentima “uhljebilo” se 25 stranaka i koalicija: Poznato ko će imati svoje ljude u skupštinskim klupama

2 min. čitanja

centralna izborna komisija je saopćila rezultate izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika i potpredsjednike RS-a

Već su poznati i personalni sastavi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kao i Narodne skupštine RS-a. U ova dva tijela ukupno je ušlo 25 stranaka i koalicija. Od tog broja, njih 14 se “uhljebilo” u ZDPFBiH, a 11 u NSRS.

Svoju prevlast u entitetskim parlamentima i nakon ovih izbora zadržale su SDA i SNSD.

 U utrci za ZDPFBiH, koji broji 98 članova, najvše glasova osvojila je SDA, koaj je zahvaljujući tome dobila 26 mandata. Po 15 mandata osvojili su SDPBiH i koalicija koju predvodi HDZBiH.

Nešto manje uspješnija od njih je koalicija DF-GS sa 12 osvojenih mandata.

Listu stranaka koje su osvojile jednocifen broj mandata predvodi koalicija NiP-a i SPU-a pod nazivom Povjerenje!. Oni su osvojili sedam mandata. Jednu fotelju manje u ZDPFBiH osvojila je NS, a NES je “uzela pet mandata.

Stranka za BiH je uspjela osvojiti četiri mandata, a HDZ 1990 tri. Po jedan mandat su osvojile PDA, BHIKF (stranka Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice), HRS, HNP i Pomak – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Personalni sastav ZDPFBiH možete pogledati na ovom LINKU.

U Narodnoj skupštini RS-a svoje mjesto je našlo 11 stranaka i koalicija

SNSD je, od 83 mandata, koliko ih se dijeli u NSRS, uspio osvojiti 29. Više nego dvostruko manje mandata, 13, osvojio je prvi pratilac SNSD-a, a to je SDS.

PDP je ispio dobiti osam mandata, a po pet su osvojili SP Petar Đokić, Pokret za državu i Demos. Stranka Nebojše Vukanovića, Za pravdu i red osvojila je dvije fotelje u NSRS, a koalicija NPS-PUS-Prva SDS osvojili su jedan mandat.

personalni sastav NSRS-a možete pogledati na ovom LINKU.

Podijeli ovaj članak