U Ambasadi Turske u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede

3 min. čitanja

U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu upriličen je prijem povodom Dana pobjede, 101. godišnjice ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, zajedno s vojnim atašeom Republike Turske brigadirom Mustafom Sitki Tatarom je tim povodom u zgradi Ambasade Turske u Sarajevu ugostio veliki broj zvanica, predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, diplomatskog kora, među kojima su bili i predstavnici Oružanih snaga BiH, turski privrednici i brojni drugi gosti.

Ambasador Girgin je na početku obraćanja naglasio da Turska danas obilježava jednu od najvažnijih pobjeda turske vojske u njenoj historiji.

Potom je prisutnima pročitao poruku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u kojoj je naglašeno da je ovo jedna od ključnih prekretnica u stoljećima borbe za opstanak turskog naroda.

– Ljubav prema slobodi, koja je najvažnija karakteristika našeg naroda, i danas je veoma snažno prisutna. Odgovor našeg naroda na napade na naš opstanak posljednjih godina, posebno na epski otpor na izdaju od 15. jula, više puta je pokazao koliko je ova volja živa i postojana – navodi se u Erdoganovoj poruci povodom Dana pobjede.

Potom je poručio da turski narod očekuje mnogo prosperitetnija budućnost.

– Novim koracima koje ćemo poduzeti u narednom periodu ojačat ćemo moć naše države i podići Tursku iznad nivoa savremenih civilizacija. Svakako ćemo našu viziju ‘Stoljeća Turske’ pretvoriti u stvarnost. To ćemo ostvariti sa 85 miliona, ruku pod ruku i srce uz srce. Kao narod svim srcem vjerujemo da će nam budućnost biti mnogo svjetlija i prosperitetnija od naše sadašnjosti – zaključuje se u poruci.

Vojni ataše Tatar je posebno naglasio da je pobjeda koju su ostvarile turske snage prije 101 godinu bila historijska prekretnica kojom je okončana okupacija anadolskog teritorija.

Prigodnim manifestacijama i programima širom Republike Turske i u diplomatskim predstavništvima izvan zemlje danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 101 godinu. Uporedo s Danom pobjede, Turska danas obilježava i Dan oružanih snaga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodio je ranije danas državni vrh na svečanoj ceremoniji u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 101 godinu, zabilježile veliku pobjedu u Bitki na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Podijeli ovaj članak