Turković se u Berlinu sastala sa Varhelyijem: Razgovarano o preporuci Evropske komisije za kandidatski status BiH

1 min. čitanja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković susrela se danas u Berlinu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, javlja Anadolija.

Tokom sastanka razgovarano je o preporuci Evropske komisije za kandidatski status Bosne i Hercegovine te o predstojećoj odluci Vijeća Evropske unije, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je kako se u institucije BiH, posebno u Vijeće ministara BiH, moraju vratiti reformski zakoni te evropske integracije kao prioritet, a kako bi se ispunili preduvjeti za pozitivnu odluku.

“Neophodno je uraditi sve ono što će doprinijeti pozitivnoj odluci o kandidatskom statusu za BiH. Vjerujem da vrlo brzo može biti donesena važna odluka za BiH te da će to biti signal da krenemo u reforme koje će jačati institucije BiH i njihovu funkcionalnost, a ne produbljivati podjele“, naglasila je Turković.

Također, tokom susreta razgovarano je o posljedicama nedavnih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te implementaciji izbornih rezultata.

Podijeli ovaj članak