Turković objavila knjigu “Moj životni put”: Iznosi detalje od djetinjstva do kompletnih transkripta razgovora Izetbegovića i Tuđmana

2 min. čitanja

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je svojevrsna autobiografija u kojem autorica opisuje svoje porijeklo i odrastanje u porodici različitih vjera i nacionalnosti, opisujući svoje hrvatsko, ali i jevrejsko porijeklo, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990.-ih te ratnog perioda.

Osim privatnih, porodičnih detalja, Turković je veliki dio knjige posvetila svom djelovanju u Australiji, bošnjačkoj zajednici u toj zemlji te detaljima vezanim za početak rata u BiH.

S obzirom da je svoj diplomatski put započela na početku rata i to kao ambasadorica u Hrvatskoj (januar 1993.), Turković iznosi detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompletne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Owen, ali i general Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sadržaj knjige upotpunjen je i brojnim fotografijama, izjavama, dopisima i raspravama. Također, opisani su i neki detalji u vezi zahtjeva i pregovora o logorima Herceg Bosne.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila, prenosi Hayat.

Izdavač je Dobra knjiga, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Podijeli ovaj članak