Trojka kažnjava Krajišnike zatvaranjem graničnog prelaza? – “To nije istina, u pitanju je NES-ov spin”

3 min. čitanja

Od zatvaranja graničnog prelaza Bogovolja (HR) – Hadžin Potok (BiH) u USK-u prošlo je 30 dana. Kao što se i očekivalo, time su najviše oštećeni dijasporci koji ovih dana stižu ili se vraćaju iz domovine. Zbog preusmjerenog putovanja na preostale granične prelaze, gdje dolazi do većih gužvi, postojala je bojazan da bi i izvoznici mogli trpjeti.

Neosnovane priče

– Ipak, to nije tako, kamioni idu svojom trakom na graničnom prelazu Maljevac, tek rijetko se desi da bude tolika gužva da se ne možemo brzo prestrojiti. A mimo teretnog saobraćaja, gužve jesu problem, kazali su nam iz firme Airvent Velika Kladuša, koja je orijentirana na izvoz.

Popularne teorije zavjere kako političko Sarajevo kažnjava Krajinu padaju na plodno tlo u Unsko-sanskom kantonu

Prije nekoliko dana, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, delegat Emir Dautović (NES) ponovio je teoriju kako je zatvaranjem ovog graničnog prelaza Krajina kažnjena od trojke na vlasti.

– Mislim da to nije pošteno prema građanima USK-a, nebitno iz koje političke partije dolaze, niti bilo kojeg drugog mjesta u BiH. Ponosni Krajišnik je uvijek imao svoj stav u životu, tako da i sada mi imamo svoj stav, a to je da ne damo državu Bosnu i Hercegovinu i da ćemo uz Allahovu pomoć preživjeti i trojku, kazao je Dautović.

Podsjećamo, NES je svojim istupanjem razvalio prvobitnu koaliciju osmorke, a sve kako bi ova stranka ostala dio vlasti u USK-u i to u partnerstvu sa SDA.

Popularna teorija da političko Sarajevo zbog toga kažnjava Krajinu ipak je neosnovana, ističe predsjednik NiP-a USK-a Halil Bajramović.

– Razumijem dozu nezadovoljstva zbog odluke Hrvatske da zatvori međugranični prelaz u Hadžinom Potoku, ali smatram da nije primjereno da tu odluku fakturira trojki ili bilo kojoj od tih stranaka, pogotovo spinujući kao neki vid kazne prema NES-u. To nije istina. Mislim da je granični prelaz tema odnosa između dvije države – Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ne unilateralni, kako to Hrvatska jednostrano Bosni i Hercegovini nameće, pa i kad je taj granični prelaz ili prelazi u pitanju, naveo je Bajramović.

Važan je imidž

Dodaje kako je fakturiranje nekorektnog poteza druge države trojki ili bilo kojoj stranci nepravedno i nekorektno od članova NES-a, a s ciljem dodatnog spinovanja i zbunjivanja naroda.

Za stranku NES on tvrdi da ih ona nije napustila, nego je izbačena iz grupacije stranaka vlasti na višim nivoima nakon što je zloupotrijebila povjerenje i pokušala graditi svoj patriotski imidž na štetu ostalih članica.

Podijeli ovaj članak