Trivić objavila izvještaj CIK o kontrolnom brojanju: Na preko 25 % biračkih mjesta Dodiku dopisani glasovi

7 min. čitanja

Liderka Narodnog fronta i kandidatkinja za predsjednika Srpske, Jelena Trivić danas je, kao što je i najavila, objavila izvještaj CIK BiH o kontrolnom brojanju za nivo predsjednika Republike, te pozvala istražne organe da ispitaju članove Centralne izborne komisije.

Uizvještaju, koji je objavila Trivićeva navodi se da su na 1329 biračkih mjesta ili skoro 60 odsto od ukupno 2.239 biračkih mjesta na proteklim izborima, utvrđene neregularnosti koje su išle u korist jednom kandidatu.

– Кonstatovano je da se sa 62 vreće sa neiskorištenim izbornim materijalom manipulisalo i time kompromitovalo najmanje 20.000 glasačkih listića. CIК nije utvrdio koliko je tačno listića, odakle i gdje je završilo. Od toga je utvrđeno da je nestalo 28 vreća sa najmanje 7.695 listića i CIК to nije uobzirio pri odlučivanju – napisala je Trivićeva.

Ona dodaje da sa 13 mjesta nije dostavljeno 23 izvoda iz Centralnog biračkog spiska. Kako pojašnjava Trivićeva radi se o broju od 4.608 glasača koja su imala pravo glasa, čiji su glasački listići uzeti u konačan zbir rezultata, ali se ne zna da li su sve te osobe fizički glasale.

– Кonstatovano je da je na 564 biračka mjesta ili preko 25 odsto biračkih mjesta, Miloradu Dodiku  dopisano više glasova nego što je imao, a na 198 mjesta ili 8,8 odsto biračkih mjesta Jeleni Trivić je upisano u zapisnike manje glasova nego što je stvarno imala.  Dalje, 80 odsto glasačkih listića nije spakovano kako treba, što je potvrđeno na sjednici CIК na kojoj su proglašeni rezultati (izjava Irene Hadžiabdić sa sjednice održanoj 27. 10. 2022. godine) – ističe Trivićeva.

Ona kaže da je u izvještaju konstatovano da su pronađeni falsifiкovani glasački listići na više biračih mjesta.

– Da li stvarno možemo povjerovati u to da je neko upalio štamparsku mašinu da bi falsifikovao i ubacio 27 ili 37 glasačkih listića, a da ih nije falsifikovao 2.700 ili 27.000?! – pita Trivićeva. Ona ističe da je u izvještaju konstatovano i to da su svi falsifikovani glasački listići “iksani” za jednog kandidata – Milorada Dodika.

Dodaje da su važeći listići stavljani u vreće sa nevažećim, kao i da su listići sa glasovima za jednog kandidata stavljani u zbir glasova drugog kandidata, a nevažeći listići su se pronalazili u buntu važećih listića za jednog kandidata.

– Na više biračkih mjesta procenti onih koji su izlazili na glasanje uz ljekarsku potvrdu i pomoć druge osobe kretali su se od devet odsto do više od 12 odsto, odnosno, u ukupnom zbiru sa tih glasačkih mjesta ustanovljeno da je čak 8,5 odsto birača slijepo ili na drugi način fizički nesposobno za glasanje?! Na jednom biračkom mjestu sve i jedan glasač, njih 61, glasao uz pomoć druge osobe – navodi Trivićeva.

Ona je dalje napisala da je na 18 biračkih mjesta u Zvorniku, koja su “preko fiktivnih kandidata kontrolisali SNSD birački odbori, Milorad Dodik pobjeđivao sa nevjerovatnih 70-85 odsto glasova, što je statistički nemoguće uzimajući u obzir da postoje biračka mjesta u Zvorniku na kojima je i Jelena Trivić pobijedila ili gubila razumnom razlikom”.

– Na 8 biračkih mjesta u Doboju, koja su preko fiktivnih kandidata kontrolisali SNSD birački odbori, Milorad Dodik pobjeđivao je sa nevjerovatnih 85-100 odsto glasova, a u više mjesta sa razlikom 70-85 odsto glasova! U isto vrijeme, na biračkim mjestima u blizini, koja nisu bila potpuno kontrolisana od strane SNSD, Jelena Trivić je ostvarivala pobjede u istom gradu. Postavlja se pitanje da li u Doboju i Zvorniku na nekim mjestima žive jedni ljudi, a na mjestima pored, skroz drugi ljudi – upitala je Trivićeva.

Ona kaže da postoji 9.380 listića za predsjednika Republike sa zaokruženim dva ili više kandidata, ali se nije pristupilo grafološkom vještačenju i utvrđivanju da li su to bili stvarni nevažeći listići ili naknadno napravljeni nevažećim.

– Famozne nule Jeleni Trivić pojavile su se na desetinama biračkih mjesta pa su poslije ispravljane, da bi se nakon kontrolnog brojanja pojavile nule i glasovi za fiktivne kandidate na više biračkih mjesta, a koje ranije nisu postojale. Postavlja se pitanje kakvi rezultati su uopšte objavljeni nakon kontrolnog brojanja i da li je uopšte kontrolno brojanje provedeno ili je prekinuto – ističe Trivićeva.

Ona dodaje da nakon kontrolnog brojanja, CIК nije mogao izvan razumne sumnje utvrditi koliko je glasova ukradeno jednom kandidatu, a dopisano drugim kandidatima, niti koliko je listića poništeno.

CIК pored navedenih utvrđenih nepravilnosti, kako kaže Trivićeva, nije postupio po službenoj dužnosti, što je krivično djelo. Ona ističe da obrazloženje koje su dali na sjednici održanoj 27. oktobra 2022. godine, po principu “nemamo novca ni vremena da ponavljamo izbore, a i ako ih ponovimo biće opet iste nereguralnosti” je sramno!

– Pitanje za sve aktere koji su komentarisali izborni proces, da li su navedene nepravilnosti samo “manje nepravilnosti?” – upitala je Trivićeva.

Obzirom da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom izbornih krađa na opštim izborima 2022. godine, posebno za nivo predsjednika Republike, a na osnovu krivične prijave predsjednika opozicionih stranaka, kao oštećena strana u ovom predmetu, trivićeva je pozvala Tužilaštvo BiH i SIPA da od CIК zahtjeva da im po službenoj dužnosti dostave Izvještaj glavnog centra za brojanje o kontrolnom brojanju za nivo predsjednika Republike Srpske, te da utvrde autentičnost i vjerodostojnost izvještaja.

Pomenuti Izvještaj je, kako dodaje ona, na hitnoj 73. sjednici CIК održanoj 27. oktobra 2022. godine, kada su uprkos brojnim neregularnostima, proglašeni rezultati za predsjednika Republike Srpske, elaborirao generalni sekretar i direktor Glavnog centra za brojanje, Goran Mišković, što se može vidjeti na video zapisu pomenute sjednice CIК.

– Vjerujem da će istražnim organima objavljivanje ovog Izvještaja pomoći u radu na predmetu izbornih krađa.  Takođe, vjerujem da će članovi CIК zbog neobjavljivanja ovog izvještaja snositi određeni vid odgovornosti.  Vjerujem i u to, da uprkos zubu vremena nećemo zaboraviti da imamo lažnog predsjednika i vlast formiranu na izbornoj korupciji koja je sjeme svake druge korupcije. Na kraju, najavljujem da se pravna i politička borba po ovom pitanju nastavlja, bar što se mene tiče – poručila je Trivićeva.

Podijeli ovaj članak