Trivić o posljednjim potezima Ustavnog suda BiH: Vlastima RS ovakve krize odgovaraju

4 min. čitanja

Posljednja dešavanja u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, dijelom su produkovana i od strane vlasti Republike Srpske, koje ovakvim političkim i pravnim pitanjima pristupaju neodgovorno, neplanski i bez jasnog cilja.

Poručila je ovo predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić koja je podsjetila da je ranijim zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, jedini sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda povučen, odnosno sugerisano mu je da ne prisustvuje sjednicama, dok drugi sudija nije imenovan već duže vrijeme, iako je to bila obaveza parlamenta Srpske.

– Donošenjem Odluke o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom se mijenjaju pravila po kojima postupa navedeni sud je nelegalno i nelegitimno i takve jednostrane akte najoštrije osuđujemo, a Ustavni sud BiH mora da bude čuvar ustavnog poretka, a ne faktor razdora- kaže ona.

Trivićeva je napomenula da je notorna činjenica da vlastima iz Republike Srpske ovakve krize odgovaraju, kako se ne bi bavili stvarnim problemima naroda Republike Srpske.

– Povlačenje predstavnika Srpske iz institucija BiH koje je mnogo puta usvajano u NSRS nikada nije dovedeno do kraja. U tom smislu podsjećamo i na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz februara 2020. godine u kojima jasno stoji da predstavnici Srpske neće učestvovati u odlučivanju dok se strane sudije ne zamijene domaćim. Drugi put u prošlom mandatu sličan zaključak je usvojen na sjednici u julu 2021. godine, kada je usvojen zaključak da Republika Srpska ne priznaje imenovanje Кristijana Šmita za visokog predstavnika za koji su glasale sve stranke iz Republike Srpske. Naravno, povlačenje iz institucija BiH je bilo nedosljedno i vrlo brzo pogaženo – ističe Trivićeva.

Ona dodaje da ne treba ni podsjećati o nepoštovanju i nerealizaciji zaključaka koji se tiču tzv. vraćanja nadležnosti iz decembra 2021. godine.

– Jedino što smo od toga vidjeli jesu imenovanja kadrova SNSD na čelo Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za lijekove BiH – ističe Trivićeva.

Ona kaže da ni ovaj put ne očekuje da zaključci i akti koje usvoji Narodna skupština rezultiraju konkretnim akcijama.

– Za sva otvorena pitanja u BiH mogu se pronaći rješenja ukoliko postoji politička volja, ali čini se da političke volje po ovom pitanju nema ni sa jedne strane i da mnogima u BiH odgovaraju konflikti, tenzije i političke krize – rekla je Trivićeva.

Ona je još jednom podsjetila da ovakvu krizu i zamrznuti konflikt gledamo po ko zna koji put i po ko zna koji put Narodna skupština Republike Srpske biće zloupotrebljena za donošenje akata koji se ne provode, a koji s druge strane Republiku Srpsku guraju u još dublju političku krizu.

– SNSD ima koalicione partnere na nivou BiH, najavljivani su brzi koraci ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz evropskog puta, konstruktivan pristup i programska rješenja koja se tiču boljeg života građana. Umjesto toga, gledamo sve ono što smo gledali i u prethodnim mandatima SNSD na nivou BiH- ističe Trivićeva.

Ona napominje da dosljednost, odgovornost i principijelnost očito nije nešto po čemu će narod pamtiti ovu vlast.

– Stava smo da je neophodna reforma Ustavnog suda BiH kojoj se mora postupiti sa pravnog aspekta, politički dosljedno, a ne sa nivoa dnevne politike, te zbog toga poslanici Narodnog fronta nisu glasali za odluke koje su bile predmet prethodne dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Ostavljamo kao obavezu vladajućim strankama da za političke krize ponude odgovorna rješenja jer je to njihova obaveza, kao što im je obaveza da ranije usvojene akte Narodne skupštine Republike Srpske ili realizuju ili stave van snage ukoliko nemaju namjeru da ih realizuju što je više nego očigledno – zaključila je Trivićeva.

Podijeli ovaj članak