Trgovci diplomama sklanjaju tužioca Tulića: Suspenzija nakon anonimne prijave?

2 min. čitanja

Zamjenik glavne tužiteljice USK-a Adnan Tulić mogao bi uskoro po automatizmu biti suspendovan od VSTV-a BiH zbog naredbe o pokretanju istrage protiv njega u travničkom Tužiteljstvu. Time bi bio skinut sa predmeta Pero, zbog čega je još ranije i u Širokom Brijegu predata prijava protiv Tulića, gdje je jedan od prijavitelja prvooptuženi u tom predmetu Admir Hadžipašić. Ušavši u obračun sa visokim kriminalom, Tulića su počeli tužiti gotovo na svim pravosudnim instancama u BiH, od čega je većina odbačenih prijava, a nedavno je inspekcija vršila čak i provjeru njegove diplome.

Inače, Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je početkom mjeseca optužnicu zbog dokumentovanih prodaja 148 diploma na Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu, što je prvi slučaj ove vrste koji će ne naći u sudnicama BiH, zemlji akutno oboljeloj od “prodaje zvanja i znanja”.

– Ako ga suspenduju, predmet će dati nekome drugom, možda je to bio i cilj. Na sceni imamo djelovanje pravosudne i obrazovne mafije, a koje su dakako i u sprezi sa politikom, koje će učiniti sve da zaustave raskrinkavanje trgovaca diplomama. Strašno je to što se dešava, kakva se poruka šalje svim tužiocima u BiH, a koji pošteno hoće da rade svoj posao, komentariše za Oslobođenje naš ekspert iz oblasti prava.

Predmet u Travniku, po anonimnoj prijavi, odnosi se na stambeni kredit koji je Tulić, kao dijete poginulog borca, dobio od boračkog fonda. Više informacija zatražili smo od Tužilaštva u Travniku.

U međuvremenu se očekuje i Tulićeva suspenzija u Bihaću, u Kantonalnom tužilaštvu, u kojem s ovom godinom ističe i mandat glavne tužiteljice Fadile Amidžić. Kao njen zamjenik i kao tužilac sa najvećim brojem pokrenutih predmeta visoke korupcije, Tulić je bio glavni pretendent na ovu dužnost. Čini se da ni od toga neće biti ništa zbog odluke o pokretanju istrage u Travniku, bez obzira na to kakav njen ishod da bude.

Podijeli ovaj članak