Travničanin je prodao kafanu i uzeo fotoaparat: Njegovu sliku je objavila J. K. Rowling

3 min. čitanja

Samir Behlić Behla omiljeni je travnički fotograf. Zanimljivo je da se ovom poslu posvetio u šestoj deceniji života. Danas je na čelu udruženja Photo Club Art Travnik i ima galeriju u blizini Šarene džamije.

Ljuta greda

Nakon 30 godina vođenja kafane u vezirskom gradu, Behla je odlučio iz korijena promijeniti život i početi se baviti onim što voli, a to je fotografija.

– Kafanu sam prodao. Krenuo sam u nešto novo, ali nešto što sam oduvijek volio, a to je fotografija. Ide mi, zaista, dobro. Masa turista dolazi kod mene, uživa u fotografijama, kazao nam je Samir Behlić, koji nam je ustupio slike za objavu.

Objasnio je da svaka njegova fotografija ima pozadinsku priču, te da unosi emociju u nju, što ljudi odmah i prepoznaju.

– Ljudima objašnjavam svaku od fotografija, šta ona predstavlja. Volim da fotografišem stvari koje nestaju. Uvijek je jezero isto, uvijek je zalazak sunca isti. Ja fotografišem nešto drugo. Naprimjer, svečarsku kolibu na Vlašiću. Njih je iz godine u godinu sve manje i nestaju. Ili bosanski ljiljan koji raste samo na jednom području Vlašića, koji se zove Ljuta greda, a koji od zore do podneva ima neprijatan miris, a tamo gdje raste, nikada krave i ovce neće doći da pasu travu, ispričao je Behla koji je i planinar i ribar i uživa u prirodi.

Rekao je da mu je želja bila postati slikar, ali da njegova ruka nikad nije uspjela pretočiti na platno ono što mozak želi, te da fotografiše nešto što mu se svidi, a onda to u photoshopu pretvara iz fotografije u slike. Što nije mogao kistom, to čini fotoaparatom i photoshopom.

Jedna njegova slika koju je napravio od fotografije postala je poznata na društvenim mrežama. Uz njegovu dozvolu objavila je J. K. Rowling, britanska književnica znana po seriji romana o Harryju Potteru. Na slici je Lutvina kahva.

Dukat od princa

U nju je 18. juna 1887. godine došao austrijski nadvojvoda i austrougarski prestolonasljednik Rudolf, jedinac cara i kralja Franje Josefa I i Elizabete Bavarske, popio kafu i poklonio dukat vlasniku koji je godinama kasnije čuvao u posebnoj vitrini na zidu, džezvu i fildžan iz kojeg je princ popio kavu. Pored kafane je turbe travničkog muftije.

– Kafana se praktično nalazi usred groblja – mezarja. Nijedan grad nema ovako lijep ulaz kao Travnik, istakao je Behla koji bi trebao u septembru imati samostalnu izložbu u Dortmundu (Njemačka) i za Dan državnosti BiH, 25. novembra, u Bruxellesu (Belgija).

Podijeli ovaj članak