Telefonski poziv Izetbegovića i Erdogana: Evo o čemu su razgovarali

1 min. čitanja

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović telefonski je danas razgovarao sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ovom prilikom, Izetbegović je upoznao Erdogana s rezultatima Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a naročito sa rezultatom koji je ostvarila SDA. Shodno tome, predsjednik SDA je naglasio da je SDA zadržala podršku glasača, te da je u određenim dijelovima naše države poboljšala rezultat u odnosu na Opće izbore 2018. godine.

Kada je riječ o izboru za članove Predsjedništva BiH, Izetbegović je naglasio da je podrška birača koju je dobio procentualno veća u odnosu na ranije ostvarene rezultate, ali da to nije bilo dovoljno zbog ujedinjavanja više stranaka protiv kandidata SDA, saopćeno je iz SDA.

Predsjednik Erdogan je čestitao Izetbegoviću na rezultatima koje je ostvarila SDA, te je pružio punu podršku u daljem radu u interesu BiH i svih njenih građana.

Osim toga, razgovarali su i o posljednjoj odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Kako navode iz SDA, Izetbegović je ocijenio da je odluka visokog predstavnika jednostrano rješenje koje ide u prilog isključivo jačanju pozicije HDZ-a BiH, dok se u potpunosti zanemaruje pozicija Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

Podijeli ovaj članak