Svjetski mediji pišu o ljepotama BiH: Strani novinari zadivljeni onim što su vidjeli i doživjeli

3 min. čitanja

Priča o neponovljivom putovanju kroz BiH i jedinstvenim turističkim potencijalima naše zemlje uskoro će biti ispričana u prestižnim svjetskim medijima: The Guardian, National Geographic Traveler UK, Travel Weekly UK, Cable News Network (CNN), Remix New Zealand, Vacations & Travel, Süddeutsche Zeitung i New York Times.

Uz podršku USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH, novinarske ekipe pomenutih medija posjetile su našu zemlju kako bi svojim čitateljima i gledateljima ispričale priču o pokretanju jedinstvenog osmodnevnog turističkog aranžmana. Početak realizacije aranžmana u organizaciji najveće svjetske kompanije specijalizirane za avanturistička putovanja u malim grupama – Intrepid Travel najavljen je za proljeće 2023.

Održivi turizam

– Ugostili smo svjetske medije s ciljem da priča o jedinstvenim turističkim atrakcijama, lokalnim zajednicama, avanturizmu i gastronomiji, isprepletenim s višestoljetnom kulturom i tradicijom BiH, bude podijeljena diljem svijeta. Svijet je u potrazi za upravo takvim destinacijama – uzbudljivim i jedinstvenim, a BiH s razlogom opravdava prestižnu titulu najuzbudljivije destinacije u svijetu, naglasila je Courtney Chubb, direktorica USAID Misije u BiH, i dodala da je USAID-ova novinarska tura pokazala i vrijednost održivog turizma koji pruža autentično iskustvo prikazujući kulturu i tradiciju ove zemlje, a istovremeno povećava dobrobiti za lokalne zajednice.

U sklopu putovanja “Ekspedicija u Bosni i Hercegovini”, organiziranog u partnerstvu USAID-a sa Intrepid Travel i Svjetskim vijećem za otpornost turizma i putovanja (Global Travel Tourism Resilience Council), novinari su posjetili Sarajevo, Mostar, Jajce, Livno, Blagaj, Počitelj, Stolac i Konjic, te učestvovali u aktivnostima poput radionica bosanskog kuhanja, raftinga na Neretvi ili susreta s divljim konjima na planini Cincar.

– Prije dolaska u BiH, nisam imala jasnu viziju o ovoj državi. Moja sjećanja dosežu do Olimpijade 1984. i slika ratne historije tokom 90-ih. Danas prepoznajem da je različitost, koja je jednom podijelila ljude, zapravo nevidljiva nit koja ih spaja sve ove godine i ovo mjesto čini nevjerovatno lijepim. BiH je raskrsnica evropske i svjetske historije, kulture i prirodnog naslijeđa. Nepregledni planinski horizonti kojima prolaze divlji konji, primjerice, bili su mi potpuno neočekivani, kazala je Laura Powell, freeleancer novinarka, saradnica CNN-a.

Autentičan turistički brend

Lucy Carolina Siebert, predstavnica Intrepid Travela, naglasila je da “već sada prepoznajem ovu destinaciju kao autentičan turistički brend kojem će se turisti iznova vraćati. Bili smo zadivljeni onim što smo doživjeli i radujemo se što ćemo u našu ponudu uvrstiti neka od turističkih iskustava”.

Podijeli ovaj članak