Svjedoci i žrtve genocida traže zabranu prikazivanja filma o RS-u: “Dignite glas protiv laži koje promovira ovaj film”

2 min. čitanja

Nakon što je Internacionalni ekspertni tim IGK-a pokrenuo peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” kanadskog autora Borisa Malagurskog, reagovale su i majke i supruge ubijenih u genocidu u Srebrenici i svjedoci genocida.

Zahtijevaju zabranu prikazivanja filma o lažima o bh. entitetu RS „Srpska The struggle for freedom“ čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije tokom mjeseca oktobra i novembra ove godine.

Okupljeni oko Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja-Bratunac i Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini, pozvali su sve one koji su na putu istine, u Evropi i svijetu, sve koje vodi razum, da dignu svoj glas.

“Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce”, ističu.

Navode da političko rukovodstvo RS-a, oni koji “su osmislili i podržavaju ovaj film, podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu”.

“Pitamo, da li biste danas ili sutra pristali da vam Rusi u vašim zemljama prikazuju filmove o Krimu, Donjecku, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti u Ukrajini? Zasigurno ne bi! Zbog toga, zaustavite i spriječite prikazivanje filma i akcije ruskih satelita u Europi. Dignite glas protiv laži koje promovira ovaj film, jer to će biti glas podrške istini, demokratiji, međunarodnom pravu i podrška žrtavama genocida i glas protiv onih koji su protiv multukulturne Bosne i Hercegovine koja teži članstvu u Evropsku uniju i NATO-u”, zaključuju.

Podijeli ovaj članak