Svako sebi struju pravi: Hoće li se solarni paneli koristiti umjesto crepova?

4 min. čitanja

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je set od tri zakona iz oblasti električne energije. Najznačajnija promjena koju ovi zakoni donose građanima je da će i sami moći proizvoditi električnu energiju za svoje potrebe i to iz obnovljivih izvora. Pod tim se, prije svega, podrazumijeva proizvodnja struje pomoću solarnih panela i vjetrenjača, odnosno korištenjem solarne, kao i energije vjetra.

Povrat tokom zime

Praktično, sada će svaki vlasnik kuće imati mogućnost da na svom krovu postavi solarne panele ili vjetrenjaču u dvorište, kako bi proizvodio struju za vlastite potrebe.

– Recimo, postavite solarne panele na krov kuće. Struju koju koristite za domaćinstvo, koristite direktno. Višak električne energije koji se stvori u toku ljetnih mjeseci predajete elektroprivredi, a onda se po posebnom obračunu omogućava vama da taj predati dio u toku zimskih mjeseci vratite nazad, rekao je profesor Mirza Kušljugić, predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET.

Međutim, instaliranje solarnih panela i nije baš jeftino.

– Uz sadašnje cijene struje, bez subvencija za instaliranje panela, to se ne isplati, odnosno povrat uloženog je za 10 do 12 godina. Međutim, ako bi se pristupilo podsticajima koji se primjenjuju u regionu, da se djelimično subvencioniraju investicije i efektivno povećanje cijena, onda bi se to isplatilo, jer bi onda povrat bio za sedam do osam godina, istakao je Kušljugić.

Da bi set energetskih zakona stupio na snagu, potrebno je da bude usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Premijer FBiH Nermin Nikšić je već slavodobitno objavio kako će ovaj set zakona biti usvojen i u tom domu. Međutim, u Klubu Bošnjaka aktuelna vlast, koju čine trojka i HDZ, nema većinu.

– Ono što niko ne spominje je da se na ovom paketu zakona radi već pet godina i da ga je pripremila Vlada sa Fadilom Novalićem na čelu. Mi smo bili spremni da prihvatimo taj set zakona, ali amandmani koje je uložio HDZ, a prihvatila Vlada FBiH, daju neku potpuno novu dimenziju, tako da bi zbog toga mogao biti problem. Međutim, s obzirom na način odlučivanja u Domu naroda koji je uspostavila nova vlast, Bošnjaci se redovno preglasavaju, rekao nam je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić.

Treba znati da je u Domu naroda, kao i u Zastupničkom, potrebna prosta većina, bez obzira na to kakav je odnos snaga u nekom nacionalnom klubu. Trenutno u Domu naroda trojka i HDZ imaju tijesnu većinu od 41 delegata, koja može biti pojačana podrškom nekih drugih stranaka koje imaju jednog ili dva člana u ovom domu.

Što se tiče amandmana HDZ-a, o kojima se mnogo govorilo, oni se odnose uglavnom na tehničke popravke zakona. Recimo, njima je predviđeno da stanovnici FBiH, koji ugrade solarne panele, moraju plaćati naknadu za korištenje distributivne mreže, čak i kada proizvode dovoljno struje za svoje potrebe.

Najsporniji amandmani bi se mogli odnositi na obračun cijene struje kada potrošač prodaje svoje viškove operateru. Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da cijena otkupa bude za 10 posto niža od tržišne. Međutim, pravdajući to različitim načinom obračuna u dvjema elektroprivredama, iz HDZ-a su tražili i dobili ukidanje ovog ograničenja. Na taj način je omogućeno svakom operateru da dogovara cijenu otkupa sa svakim domaćinstvom, odnosno proizvođačem posebno.

Veća stabilnost

Usvajanje ovog seta zakona pozdravila je i Ambasada SAD-a u našoj zemlji.

– SAD su ponosne što su podržale izradu ovih zakona putem USAID-ovih tehničkih stručnjaka za energetiku. Radujemo se što će Dom naroda FBiH brzo usvojiti ove zakone, a što će donijeti veću stabilnost i efikasnost energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Podijeli ovaj članak