Sutra izbor Vlade RS-a: Bošnjaci će imati pet ministarskih pozicija, neki od njih dolaze iz Dodikovog SNSD-a

4 min. čitanja

Narodna skupština Republike Srpske bi sutra, na posebnoj sjednici, trebala izabrati novu Vladu, sa Radovanom Viškovićem na čelu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je mandat za sastav nove Vlade dodijelio Radovanu Viškoviću, koji je i u prethodnom mandatu bio premijer tog bh. entiteta.

Predviđeno je da poslanicima NSRS najprije bude prezentiran Program kandidata za predsjednika Vlade RS sa prijedlogom članova Vlade, potom izbor predsjednika i članova Vlade RS, te njihovo polaganje svečane zakletve.

U skladu s Poslovnika NSRS, zahtjev za održavanje posebne sjednice podnio je kandidat za predsjednika entitetske vlade Radovan Višković, koji je ranije izjavio da želi da dobije što kvalitetniji kadar u sastavu Vlade.

– Izazovno je vrijeme pred Vladom RS u narednom periodu. Svjesni te činjenice, pokušavamo okupiti kabinet koji će na adekvatan način odgovoriti svim tim izazovima, naveo je Višković.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je ranije kazao da će u Vladi, koja ima 16 ministarstva, oko 10 biti novih imena, te da su tu predstavnici političkih partija, ali da ima i onih koji nisu u političkim partijama.

– Morat ćemo da zadovoljimo sve ono što je Ustavom predviđeno, a to je da Vlada RS od 16 ministarskih mjesta ima osam predviđenih za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate. To je nešto što se mora ispoštovati, naveo je Dodik.

Za sada je poznato da se kao Bošnjaci izjašnjavaju Alen Šeranić i Zlatan Kokić.    

Pojedini mediji objavili su imena mogućih ministara u novoj Vladi RS. Tako bi na čelu Ministarstva finansija trebala ostati Zora Vidović (SNSD), a poziciju u Ministastvu energetike i rudarstva zadržava Petar Đokić (SP), javlja Fena.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite trebao bi i u novom sazivu Vlade RS biti Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) također zadržava poziciju ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prema nezvaničnim navodima objavljenim u medijima, Ministastvo unutrašnjih poslova RS vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministartsvo rada i boračke zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebao bi preuzeti Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) bi trebao doći na čelo Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Nedeljko Čubrilović (DEMOS) trebao bi biti ministar saobraćaja i veza, a Ministarstvo privrede i preduzetništva bi u ovom mandatu trebao voditi Diko Cvjetinović (NPS).

Ministarstvo pravde preuzima Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Na čelu Ministarstva trgovine i turizma trebao bi biti Sevlid Hurtić (Pokret za državu).

Prema navodima medija, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo porodice omladine i sporta pripast će Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji, a na tim pozicijama trebaju se naći ministri iz reda Hrvata i Bošnjaka.

Kako je najavljeno, po završetku treće posebne sjednice NSRS bit će održana i četvrta na čijem dnevnom redu je izbor radnih tijela NSRS.

 

Podijeli ovaj članak