Sukob između Srđana Mandića i Almira Bećarevića se zahuktava: Sve kreće od jednog vodopada

2 min. čitanja

“Vodopad” koji je nastao pucanjem cijevi u Ulici Alipašina, u sarajevskom naselju Bare Šip, izazvao je novu raspravu među starim neprijateljima. Popravka cijevi na glavnom distributivnom vodu izazvala je saobraćajni kolaps u ovom dijelu grada nakon izlijevanja veće količine vode na kolovoz.

Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, iskoristio je ovaj problem kao povod da napadne ministra komunalne privrede Almira Bečarevića. Mandić je javno optužio ministra za nesposobnost i nedostatak inicijative u rješavanju problema u javnom komunalnom preduzeću KJKP ViK. Istakao je da se već šest mjeseci samo izdaju saopćenja za javnost, ali da se stvarno ništa ne poduzima kako bi se situacija riješila. Mandić je istakao da Općina Centar finansira popravke i šalje urgencije, ali bez adekvatne podrške i koordinacije sa ministarstvom, teško je riješiti sve probleme.

Bečarević je brzo odgovorio na optužbe mandića, ističući da ima isto mišljenje o nesposobnosti KJKP ViK, ali da kao ministar nije u mogućnosti samostalno djelovati. Naglasio je da vlada ne upravlja direktno nad direktorima, već da političke stranke imaju veliki utjecaj. Također je ukazao na rodbinske veze koje postoje među vodećim ljudima u KJKP Rad, preduzeću koje se bavi vodosnabdijevanjem. Izneo je nekoliko primjera koji pokazuju nepotizam i zloupotrebu položaja u tom preduzeću.

Bečarević je zaključio svoje saopćenje poručivši Mandiću da prestane skretati pažnju sa pravih problema i dešavanja u općini Centar. Dodao je da kao ministar radi odgovorno i ne dozvoljava blaćenje koje nema nikakvu svrhu osim skretanja pažnje. Također, je spomenuo da će saopćenje poslati Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kako bi se situacija istražila.

Ova rasprava između Mandića i Bečarevića samo je jedan od primjera političkih sukoba koji previše često oblače probleme građana u političke igre moći. Umjesto međusobnih optužbi, građani očekuju konkretne akcije i rješenja za probleme koji ih muče.

Podijeli ovaj članak