Šuhret Fazlić želi biti premijer USK-a

4 min. čitanja

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, nosilac liste za Skupštinu USK-a iz Pomaka (Pokret za modernu i aktivnu Krajinu), i ova stranka ostaju dosljedni principima koje su prezentirali tokom izborne kampanje, saopćili su. U to se ubraja i iskazana spremnost gradonačelnika Fazlića da preuzme premijersku funkciju u novoj Vladi Unsko-sanskog kantona. Međutim, u realizaciji te želje postoje i ozbiljne prepreke.

Kalkulacije

Stranka SDA, kao pobjednička na nivou Kantona, pokrenula je ove sedmice pregovore sa potencijalnim političkim partnerima. Pored Pomaka, s kojim čine vlast u Gradskom vijeću Bihaća, za Skupštinu USK-a trebaće im još pet glasova, odnosno barem još tri-četiri političke stranke u partnerstvu za većinu.

Pomak traži izgradnju Aerodroma Bihać, ulaganja u NP Una, cestovno povezivanje, izgradnju zgrade Vlade USK-a i lječilišta Gata

Čak ni na Pomak ne mogu u potpunosti računati, jer nikad nisu javno potvrdili da će uistinu podržati prijedlog Šuhreta Fazlića za premijera. Prema nekim izvorima iz SDA, Fazlić je to isticao tokom kampanje, a SDA je išla s tim ukorak, sve s ciljem da koristeći kredibilitet bihaćkog gradonačelnika i njegove stranke, nanesu što veći poraz stranci NES i njenom premijeru. Mustafa Ružnić je, ipak, nakon izbora pojedinačno imao najveći broj glasova u USK-u, dakle nije ni bio mnogo ugrožen. Ipak, Pomak je vodeća stranka po glasovima u Bihaću, te će sada SDA morati iskalkulisati vrijedi li i dalje podržavati stranku lokalnog karaktera umanjujući značaj NES-a, koji se vodi i dalje krilaticom po kojoj je bio poznat još kao A SDA – “da se po pamet ne ide u Sarajevo”.

– Pomak je po broju glasova ubjedljivo prvi kada su u pitanju grad Bihać i četvrti politički subjekt na nivou USK-a, što je rezultiralo sa tri osvojena mandata u Skupštini USK-a i jednim u Parlamentu FBiH ukoliko se zvaničnim rezultatima potvrdi trenutni rezultat. Iako još nemamo zvanične rezultate izbora od CIK-a BiH, pa tako ni zvanične stavove stranaka o formiranju vlasti na nivou USK-a, nezvanični pregovori i razgovori između raznih aktera uveliko su krenuli, kazali su na pres-konferenciji lideri Pomaka sa Šuhretom Fazlićem na čelu.

Zbog toga su javno iznijeli jasan stav, da su spremni za učešće u vlasti na nivou USK-a, ali ne i po svaku cijenu.

Pomak ka građanskom

– To mora biti uz poštivanje određenih principa, projekata i zakonskih rješenja koje je nužno provesti, kazao je Šuhret Fazlić te dodao da je spreman biti premijer USK-a ukoliko postoji volja i kod drugih političkih subjekata za to.

SDA mora prva donijeti takvu odluku, a onda uvjeriti i ostale u njenu ispravnost. Pored moguće koristi za SDA, da preko Pomaka na duže vrijeme potisne uspon NES-a, Fazlićeva uloga više ih približava partnerstvu sa lijevim i građanski orijentisanim strankama koje su im i dalje potrebne za većinu. Odluka o tome ko bi im mogao biti premijer, uz sve ostale pozicije koje su na pregovaračkom stolu, sada se pažljivo razmatra. I najmanja greška u potezima može dovesti do još jednog mandata bez jasne većine, kakav je bio u prethodne četiri godine vladavine stranke NES.

Podijeli ovaj članak