Sudija Perić se oglasio nakon pokretanja postupka: Meta sam linča grupe tužilaca Tužilaštva BiH

3 min. čitanja

Protiv sudije Suda BiH Branka Perića 5. maja ove godine Tužilaštvu BiH dostavljena je krivična prijava. Kao i u slučaju pokretanja disciplinskog postupka, prijava protiv Perića je podnesena zato što je prilikom izricanja presude u slučaju Novalić i ostali, poznat i pod nazivom Respiratori, objavio i svoje izdvojeno mišljenje.

Prijava se odnosi na isti slučaj zbog kojeg je i Ured disciplonskog tužioca pokrenuo postupak protiv Perića. Konkretno, u prijavi je navedeno da se Perić tereti za krivična djela odavanje tajnih podataka i kršenje zakona od sudije.

Iz UTD-a su ranije kazali da je protiv Perića pokrenut disciplinski postupak zbog “donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka” i „neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija”.

VEZANI TEKST:

Povodom ove prijave oglasio se Perić, navodeći kako trpi teror pojedinih tužilaca Tužilaštva BiH. Perić je kazao da je cilj pokretanja disciplinskog postupka protiv njega isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija.

Kontaktirali smo sudiju Perića, ali on nije želio detaljnije govoriti o ovoj prijavi i disciplinskom postupku, u odnosu na ono što je naveo u svom saopćenju.

– Tužilačka mafija je nakon disciplinskog postupka izdejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu Novalić i drugi. Posljednjih godina prolazim kroz linč kojeg je osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH zbog oslobađajućih presuda u predmetima Osmica i drugi, Mutap i drugi i Novalić i drugi. Cilj ovog plana je isključivo moja profesionalna i moralna diskreditacija. Žalosno je što aktivnu ulogu u ovim nečasnim poslovima ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH, koji su svoju tužilačku moć ujedinili sa političkim centrima moći u pokušaju da Sud BiH koriste kao sredstvo u političkim obračunima. Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužilaca, ugled institucije Tužilaštva BiH, ugled pravosuđa BiH i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava, poručio je Perić.

Podijeli ovaj članak