Sud u Bihaću donio presudu u predmetu “Transporter”

3 min. čitanja

Danas je Kantonalni sud u Bihaću donio nepravosnažnu presudu zbog krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posjedovanje oružjem, bitnim djelovima i municijom.

Sud je osudio Ogrešević Asmira (1996) iz Cazina na jednistvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 10 mjeseci, Ogrešević Muju (1988) iz Cazina na jednistvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 4 mjeseca, Prošić Eldina (2001) iz Cazina na jedistvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 8 mjeseci, Prošić Danisa (2002) iz Cazina na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 4 mjeseca, Sović Sanela (1997) iz Cazina na jednistvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 10 mjesecu, te Kličić Adnana (1980) iz Cazina na jednistvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci. 

Istom presudom su izrečene i mjere sigurnosti, oduzimanja predmeta upotrijebljenih i namjenjenih učinjenju ovih krivičnih djela, te im je oduzeta imovinska korist pribavljena ovim krivičnim djelima u vidu gotova novca i prevoznih sredstava, vozila. Njima je još produžena mjera pritvora poslije izricanja prvostepene presude, a koji može trajati najduže još 9 mjeseci.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona dana 5. januara 2022.godine podiglo je optužnicu zbog postojanja osnovane sumnje da su početka 2021.godine pa do 9.7.2021.godine, na području grada Cazina i na drugim lokacijama na području Unsko-sanskog kantona, optuženi Ogrešević Asmir i Ogrešević Mujo organizirali ovu grupe ljudi, a optuženi Prošić Eldin, Prošić Danis, Sović Sanel i Kličić Adnan postali članovi iste, pa su tako samim formiranjem odnosno postajanjem članom grupe. Oni su terećeni da su vršili kupovine droge radi prodaje, držanja radi prodaje, prenosa i prodaje i to velikom broju konzumenata, saopćeno je iz Tužilaštva USK. 

A optuženi Ogrešević Asmir, Prošić Eldin, Prošić Danis i Sović Sanel još imaju krivično djelo u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posjedovanje oružjem, bitnim djelovima i municijom iz člana 73. Zakona o oružju i municiji USK.

Podijeli ovaj članak