Sto sa 11 stolica za ubijene žene: Nasilje nad ženama se nastavlja, a pravde nigdje

2 min. čitanja

U BiH je počela globalna kampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama. Od 2017. do danas u BiH je zabilježeno više od 60 žrtava femicida.

Fondacija Cure je u petak uličnom akcijom “Stop femicidu!” postavila sto sa praznih 11 stolica i šoljica za kafu na trgu ispred SCC-a u Sarajevu, da bi, kako navode, predstavili broj ubijenih žena u BiH u 2022. i sramotu naše države.


image

U Cazinu je održana mirna protestna šetnja

– Prazne stolice predstavljaju poraz, jer naše institucije ne rade strateški u borbi protiv nasilja nad ženama, a posebno u vanrednim situacijama, poručeno je iz Fondacije.

Također, na sarajevskim mostovima su postavljene poruke protiv nasilja nad ženama.


image

Fondacija Cure je u petak uličnom akcijom “Stop femicidu!” postavila sto sa praznih 11 stolica i šoljica za kafu na trgu ispred SCC-a u Sarajevu/Senad Gubelić

U organizaciji Udruženja Glas žene iz Bihaća, u Cazinu je održana mirna protestna šetnja. Podsjećamo, ovo udruženje je proteklog mjeseca iniciralo proteste u Bihaću povodom ubistva mlade žene koju je ubio muž, a koji su se potom proširili po svim većim gradovima u BiH.

Tada su zatraženi uvođenje pravne definicije femicida i teže zaprijećene kazne za počinitelje.

– Uslijediće još niz aktivnosti, a naša borba protiv učestalog nasilja nad ženama se nastavlja i nećemo odustati dok se ne ispune svi naši zahtjevi, kazala nam je Enisa Raković, predsjednica Udruženja Glas žene iz Bihaća.

Kampanja je obilježena nizom manifestacija širom BiH.


image

Na sarajevskim mostovima su postavljene poruke protiv nasilja nad ženama/Senad Gubelić

Podijeli ovaj članak