Stiže promjena / U dijelovima BiH na snazi su čak dva meteoalarma: Očekujte…

3 min. čitanja

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša. Bez padavina na istoku zemlje.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 1; Sokolac, Srebrenica i Zenica 6; Jajce 7; Ivan Sedlo i Tuzla 8; Bijeljina 9; Banja Luka, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Stolac 10; Bihać, Livno, Široki Brijeg i Trebinje 11; Grude i Sarajevo 12; Bugojno, Drvar i Mostar 13; Neum 18°C.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C, na jugu do 18°C.

U Sarajevu oblačno, povremeno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14°C.

U dijelu BiH na snazi je i meteoalarm.

Naime, žuto upozorenje je na područjima Bihaća, Livna, Mostara i Banje Luke te Trebinja zbog mogućih obilnijih padavina. 

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, navodi se na stranici FHMZ-a. 

Za područje Banje Luke meteoalarm je na snazi i zbog mogućih udara vjetra, a isto upozorenje je izdato i za područje Foče, te Trebinja. 

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, navodi se. 

U subotu oblačno vrijeme sa kišom. U večernjim satima na području Hercegovine se očekuje grmljavina. Na planinama će padati snijeg. Očekivana količina padavina u Bosni između 20 i 40, a u Hercegovini i do 80 l/m2. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 11, na jugu od 14 do 16 °C.

U nedjelju također oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa susnježicom ili snijegom. Snijeg je moguć ponegdje i u nizinama sjeverozapadne Bosne. Tokom dana padavine slabe i prestaju u većem dijelu naše zemlje. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 8 do 12, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 12 do 18 °C.

U ponedjeljak oblačno. Povremeno je moguća slaba kiša, a na planinama i u višim područjima slab snijeg. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 10 do 14 °C.

Podijeli ovaj članak