Šta osta od famozne Pandore: Kemalu Čauševiću smanjena kazna

2 min. čitanja

Bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemalu Čauševiću Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je drugostepenu presudu, kojom mu je smanjena kazna zatvora na pet godina i šest mjeseci. Podsjećamo, prvostepenom presudom, Sud BiH je Čauševića osudio na devet godina zatvora. Njemu će se u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru, u trajanju od oko tri mjeseca, tačnije od 18. juna do 12. septembra 2014. godine.

U obrazloženju presude je navedeno kako je žalba odbrane u odnosu na tačku I 1. prvostepene presude odbačena kao neosnovana, dok je žalba Tužilaštva BiH po istoj tački djelimično uvažena i određena mu je nova kazna. 

Žalba Tužilaštva BiH na oslobađajući dio presude po osnovu tačke II je obačena, dok je žalba odbrane, kao i zastupnika Aide Čaušević i maloljetne K.Č. u vezi sa tačkom I 2., koja se odnosi na oduzimanje nelegalno stečene imovine, uvažena i naređen je pretres o ovom pitanju pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Inače, osim devetogodišnje zatvorske kazne, prvostepenom presudom je naređeno oduzimanje nelegalno stečene imovine od Čauševića u vrijednosti većoj od pola miliona maraka.

Ova presuda je pravosnažna i na nju se ne mogu ulagati žalbe.

Podsjećamo, Čaušević je uhapšen u čuvenoj akciji Pandora, koja je najavljivana kao najveći obračun sa korupcijom u BiH. Međutim, iako su se u vezi sa ovom akcijom spominjala i imena iz vrha bh. politike, nakon višegodišnjeg “razvlačenja”, optuženi su samo Čaušević i Anes Sadiković, kojem je izrečena kazna od dvije godine zatvora.

Podijeli ovaj članak