Srednja Bosna uvijek bira SDA i HDZBiH

2 min. čitanja

U Stranci demokratske akcije zadovoljni su ostvarenim rezultatima na izborima u Srednjobosanskom kantonu. Gledajući procentualno, rezultati su bolji u odnosu na opće izbore prije četiri godine.

– Zadovoljni smo rezultatima. Još je rano govoriti o formiranju vlasti. Kad se vidi konačan rezultat, znaćemo više. Poslije objave rezultata idu razgovori o formiranju vlasti, da vidimo može li se napraviti po vertikali vlast, od nivoa države do kantona, izjavio je Tahir Lendo, aktuelni premijer SBK-a, koji je bio nosilac liste SDA za kantonalnu Skupštinu, te je dobio uvjerljivo najviše glasova kao pojedinac u srednjoj Bosni (11.775 glasova).

Na pitanje da li je izvjesno da će isti partneri kao i svih prethodnih godina od postojanja Kantona – SDA i HDZBiH, činiti vlast, Lendo je odgovorio da bi onaj ko je dobio legitimitet trebao ostati, ali da je bitno da postoji vlast po vertikali. Prema njegovim riječima, saradnja dvije stranke u SBK-u je bila dobra.

Kada je u pitanju pozicija kantonalnog premijera, Lendo je objasnio da će organi stranke odlučiti o kandidatu.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, za Skupštinu SBK-a obrađeno je 312 biračkih mjesta (89,66 posto), a ostalo ih je još za obraditi 36.

Najviše glasova dobila je SDA – 30.997 ili 33,74 posto, slijedi koalicija HDZBiH, HSSSR, HSS, HSPBiH, HKDU, HSPAS, HDU i HRAST sa 24.032 glasa ili 26,16 posto, SDPBiH sa 10.700 glasova ili 11,65 posto i Narod i pravda sa 7.415 glasova ili 8,07 posto. Izborni prag još su prešli Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS sa 5.713 glasova ili 6,22 posto i HDZ 1990 – HSPHB i BiH sa 4.581 glasom ili 4,99 posto.

Podijeli ovaj članak