Srbijanac uhapšen u Sarajevu: Psovao Srebrenicu uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida

2 min. čitanja

Tridesetčetverogodišnji državljanin Srbije H. K. iz Aleksinca uhapšen je u noći sa utorka na srijedu u Sarajevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Njega su, kako je potvrđeno iz sarajevske policije, priveli pripadnici PU Ilidža i to, kako saznajemo, nakon prijave stanara Ulice Nikole Šopa. Naime, policija je tu noć, oko 2 sata poslije ponoći dobila više prijava da neki muškarac psuje Srebrenicu, te pjeva pjesme o Arkanu. 

Sve to se, treba napomenuti, dešavalo uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivne dženaze 30 žrtava koja je jučer klanjana u Potočarima.  

Po dolasku na mjesto događaja policajci su zatekli 34-godišnjaka i vidno alkoholisanom stanju. 

– Priveli su ga zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje. Nakon kriminalističke obrade, on je predat u nadležnost Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MUP-a KS-a.

Kako saznajemo od našeg izvora iz policije, H. K. nije imao kod sebe nikakve identifikacione dokumente i faktički je ilegalno boravio na teritoriji BiH, te je upravo zbog toga predat Službi za poslove sa strancima. 

Iz MUP-a KS-a naglašavaju da njihovi službenici Uprave policije nastavljaju dalji rad u cilju dokumenotvanja krivičnog djela za koje se sumnjiči 34-godišnji Srbijanac.

Podijeli ovaj članak