Šokantne izjave Karamatića: Ne postoje “Ostali”, Hrvate u BiH su obmanuli Amerikanci, držali smo oko 28% BiH

2 min. čitanja

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, ponovio je kako i dalje zagovara tezu treće jedinice tzv. “Herceg-Bosne” te da se to može postići “raskidanjem Dejtona” za što postoji opcija “ako je neka strana obmanuta nakon potpisivanja ugovora”.

– Amerikanci su obmanuli i prevarili Hrvate u BiH Dejtonom. Mi smo krajem rata držali oko 28 posto teritorije BiH. Ovakva Bosna i Hercegovina se ne isplati popravljati. Čović priča sve vrijeme o nekoj BiH, očuvanju BiH. Ja nisam siguran da trebamo ići u tom pravcu. Mislim da se BiH nalazi na prekretnici i da je bilo ko drugi sem Čovića na čelu HNS-a, treba samo malo radikalizacije stanja da se pokaže međunarodnim čimbenicima još malo koliko je ova država nefunkcionalna. Jesam za BiH, ali ne ovakvu. Jesam za državu tri jednakopravna naroda”, rekao je Karamatić za N1.

Na pitanje šta je s kategorijom “Ostali”, kazao je: “Ne postoje ostali”.

Iako je HSS na svim nivoima u koaliciji sa HNS-om koji predvodi Dragan Čović, kazao je kako i dalje smatra da je “Čović dobar za Bošnjake, ali da nije siguran da je dobar za Hrvate”.

Govoreći o tzv. “Herceg-Bosni”, kazao je kako to “zagovara dobar dio bošnjačkih intelektualaca”.

– To zagovaram i ja. Po meni je to kao brak, ako ne funkcionira najbolje da se raziđemo i zajednički odgajamo djecu, rekao je i dodao kako se pred međunarodnim sudom to može riješiti, a da pravo žalbe imaju BiH, Srbija i Hrvatska. No, dodaje da je svjestan da u BiH nikada neće biti postignut konsenzus za “raskidanje Dejtona”.

Podijeli ovaj članak