Šoja je izabrao prorusku stranu: Bivši bh. diplomata ukazao se kao posmatrač na tzv. referendumu o pripajanju ukrajinskih oblasti Ruskoj Federaciji

4 min. čitanja

Bivši bh. diplomata i vanjskopolitički analitičar Slobodan Šoja bio je jedan od posmatrača takozvanog referenduma o pripajanju Ruskoj Federaciji koji je održan u okupiranim regijama Ukrajine. Pokušali smo kontaktirati Slobodana Šoju, koji je uvijek bio aktivan kao gost u medijima, da nam objasni ovu situaciju, no nije se javljao na naše pozive.

Dio većine

Zvanične institucije nisu reagovale. Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je prva adresa za ovo pitanje, na naš upit nije željelo dati odgovor.

– Ono što sam vidio jučer i danas je snažna borba za mir i prestanak ratnog užasa, kazao je Šoja za televiziju bash.news koja se emituje u ruskoj regiji Baškortostan, prenijela je istraga.ba.

Jedini koji se oglasio bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. On je u saopštenju jasno rekao da BiH ne podržava nelegalne referendume u Ukrajini i da je na strani apsolutne većine međunarodne zajednice. Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje.

– Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije. U skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine te ćemo ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje, poručio je Džaferović.

Podsjećamo, BiH je direktno kroz Rezoluciju UN-a o agresiji na Ukrajinu zauzela ovaj stav. Osim Slobodana Šoje, posmatrač takozvanog referenduma o pripajanju okupiranih ukrajinskih regija Ruskoj Federaciji bio je i Oleg Soldat. Soldat je docent na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci. Njegovo ime nalazi se na spisku posmatrača. Proruski separatisti proteklih su dana održali referendume u okupiranim dijelovima istočne Ukrajine. U pitanju su samoproglašene narodne republike Lugansk (LNR) i Donjeck (DNR), koje je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao kao nezavisne države neposredno pred početak agresije na Ukrajinu.

U vrijeme kada su ambasadori Evropske unije i država Grupe G-7 zatražili da Bosna i Hercegovina provede restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Rusije predviđene aktima EU, jedan od sagovornika Oslobođenja bio je i Slobodan Šoja.

Diplomatska šutnja

Bivši ambasador BiH u Francuskoj tada nam je rekao da je “u toku globalni ekonomski rat Zapada protiv Rusije i očekivano je da će i jedna i druga strana pokušati svim sredstvima od raznih zemalja dobiti podršku”.

– Nema sumnje da je naša budućnost u EU i da treba posebno voditi računa o tim interesima. Ali, ima kritičnih trenutaka kad je za jednu zemlju najbolje ostati po strani i diplomatski ćutati. U vremenu globalnog ludila, gdje je Zapad žrtvovao Ukrajinu i prepustio je okrutnosti i stradanjima samo da bi opravdao vlastiti odavno predviđeni ekonomski rat, nemoralno je svrstavati se na bilo čiju stranu, rekao je Šoja i onda i sam izabrao stranu.

Podijeli ovaj članak