Slika iz Prijedora zabrinula javnost: Koliko je realno da BiH pogodi tornado i kako se od njega zaštiti?

2 min. čitanja

Olujni sistemi koji preko zapadne Evrope već nekoliko dana dolaze u Bosnu i Hercegovinu prouzrokovali su veliku materijalnu štetu u većem dijelu naše zemlje.

Fotografije i snimci nastali u bh. gradovima, koji pomalo lede krv u žilama, šire se društvenim mrežama već nekoliko dana.

Tako je i večeras pažnju javnosti zaokupirala fotografija koja je nastala u Prijedoru. Na spomenutoj fotografiji vidi se kako je u blizini ovog bh. grada skoro formiran tornado.

VEZANI TEKST:

Tornado je inače rijetka pojava u Evropi, samim tim u našoj zemlji. Puno veće šasne za nastanak tornada su u Sjevernoj Americi i ta pojava na tom kontinentu nije rijetka.

Kako je prije dvije godine, nakon tornada koji je pogodio Češku, za Oslobođenje govorio bh. meteorolog Bakir Krajinović, pojava tornada u Bosni i Hercegovini je vrlo malo realna.

VEZANI TEKST:

– Kod nas se javljaju pijavice, koje se često zamijene za tornado. One dosta liče na tornado, ali je period javljanja puno kraći i intenzitet je dosta manji. Posljedice koje nose takve pojave su neznatne u odnosu na tornado. U brdsko planinskim predjelima vrlo su rijetka pojava, jer takav reljef nije pogodan za pojavu tornada, rekao je tada Krajinović za naš portal.

Tornado, prema njegovim riječima, može nastati u ravnicama.

– U Evropi se tornada javljaju u velikim ravnicama centralne Evrope. Zbog toga su u našoj regiji ove pojave vezane za velike ravnice sjevera Srbije i istoka Hrvatske, poručio je on.

Kada govorimo o preporukama za zaštitu od eventualnog tornada, u najkraćem mogućem objašnjenju to bi izgledalo ovako

U slučaju tornada potrebno je skloniti se u čvrstu zidanu građevinu te se odmaknuti od prozora i vrata ili skloniti u podrum ako postoji. Nalazite li se na otvorenom prostoru i skloniti se nije moguće, pokušajte naći što nižu tačku na terenu i lezite potrbuške.

 

Podijeli ovaj članak