Sladić se konačno oglasio i objasnio: Na stranu uvrede i psovke, podobro me je iščvokao…

5 min. čitanja

Nedim Sladić, poznati bh. meteorolog, koji je tranutno na školovanju u Velikoj Britaniji, konačno se oglasio nakon što je za vikend mnoge zabrinuo objavom na društvenim mrežama gdje je obznanio da je na meti brojinh kritika, ali i uvreda zbog onog čime se bavi – gotovo svakodnevnim prognoziranjem vremena u našoj zemlji. Uz prognoze, on objavljuje i karte, grafikone, tabele… iz kojih i svi oni koji se ne bave meteorologijom mogu ponešto naučiti ali i saznati kakvo je (ne)vrijeme pred nama. Nakon što je iznio kakve sve uvrede trpi, te svojom objavom zabrinuo mnoge, sada se ponovo oglasio. Osim što je objasnio šta  se dešavalo, na kraju je (ipak) objavio i ono zbog čega ga svi mi pratimo – kakvo nas vrijeme očekuje. 

No, krenimo redom – objavom na Facebooku koja je izazvala podršku i odobravanje njegovih pratilaca: 

“Kao što Ekmanov transport uzburka sjeverni Atlantik u proljeće snažnim senzibilnim toplotnim fluksevima koji se smire ljeti kada ga mijenaju toplotni fluksevi uvjetovani insolacijom, formirajući podlogu na koji će atmosferska cirkulacija odreagovati, tako se atmosferski sistem sada razvio i kod mene. I ishod je anticiklonalni. Drugim riječima, neću odustati, i zahvaljujem mnogima na uistinu nevjerovatnoj podršci koja me je uistinu iznenadila. Turbulentni val koji se desio prošlog vikenda bio je okidač koji je učinjen kada se u blizini vas konvergira svaki mogući parametar. To su uslovi snažne oluje – prava snažna uzlazna struja. A iznad glave puno vrtložnosti – snažna silazna struja koja je rezultovala jakim gradom koji polako prestaje. I, pravo da vam kažem, podobro me je iščvokao. Jednu takvu oluju sam iskusio nakon brojnih mimoilaženja proteklih mjeseci. Dakle sa odgođenim učinkom, baš kao na neku lokalnu nestabilnost. Izuzetno je ovo bila naporna godina i nema sumnje da će biti i dalje u sličnom ritmu. Međutim, u želji da napravimo nešto bolje, čovjek se lako razočara. Još pogotovo kad se dodaju brojni faktori koji te udaraju kao olujni vjetar i onda osjetiš se pomalo samim u svemu tome. Ljudski je, nismo roboti – dozvoljeno nam je. Ups and downs are an essential part of our lives after all. Moje razočarenje u onom statusu se najprije odnosilo na sve moje drage kolege i osobe koje se bave i žele da se bave ovom naukom, jer zaslužuju maksimalni respekt, budući da zajedno sa mnom i oni prolaze ogromnu oluju u kojoj svi učimo da se pripremimo na neočekivano i uče više nego ikada ranije. Samo se na nekoga izlije veća količina tereta, na nekoga manje, a na neke samo mrvice – u zavisnosti od trenutnih faktora. Ali bez obzira na sve, oni rade sjajan posao. Okidač statusa su i nedavne slike koje su pogodile kolegu u Gradištu. Dva dana najmanje sam bespomoćno piljio u graf u kojem je udar vjetra od 180 kmh^-1 uništio stanicu. Boli onda kad kažu izmišljate stvari, još pogotovo kad se desi nekome koga vi znate. Na stranu sada i uvrede i psovke, na njih ogugla čovjek vremenom. Očito ne vjerujemo dok se ne desi nešto nama na koži. A da Bog da nikad se ne desilo. Drugi razlog je da nisam htio da budući vrsni stručnjaci trpe gnusne prijetnje kao brojni medicinski radnici 2020. i 2021. godine i da ih to u konačnici odvrati od rada i želje da budu odlični stručnjaci. Implikacija na mržnju je jasna – bilo je nje uvijek i nema sumnje bit će je i ubuduće, ali moj subjektivni dojam je da smo počeli režati jedni na druge. Nauka je ta koja mora na kraju pobjediti. I nju ćemo forsirati. Imamo toliko mladih fantastičnih ljudi koji su se pojavili na sceni i svako zaslužuje da dobije priliku i podršku, a moja vrata su im širom otvorena.

Što se tiče vremena, Rossbyev val broj 5 polako se narušava – obrazac koji koincidira sa razvojem toplotnih valova nad Europom. Čini se kako i tropske intrasezonalne telekonekcije počinju reagovati, pa ćemo najvjerovatnije od kraja ove sedmice i početkom augusta kliziti prema trendu primjerenih temperatura zraka za ovo doba godine”, zaključio je Sladić. 

“Bravo”, “Respekt”, “Svaka čast Nedime, samo hrabro – pratimo te i u Minhenu”, “Hvala puno dragi Nedim Sladić i samo naprijed dalje!”… neki su od komentara koji su uslijedili na posljednji post. 

Podijeli ovaj članak