Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović, ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović danas su na konferenciji za medije predstavile dokument, smjernice i šemu komunikacije multisektorskog postupanja u iznenadnim kriznim događajima.

Cilj je i sprječavanje neprihvatljivih oblika ponašanja i predstaviti procedure postupanja u slučaju iznenadnih, kriznih događaja u odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Sadržaj će biti realiziran u školama, a cilj je školu učiniti atraktivnijim mjestom, te odgajati i obrazivati mlade ljude koj će rado ići u školu – kazala je Hota-Muminović.

U tom smislu je Softić Kadenić kazala da prevencija vršnjačkog nasilja, nasilja u porodici, počinje od malih nogu, ali paralelno s tim moramo, kaže ona, stalno funkcionirati, bit na oprezu, kontinuirano se dodatno educirati i uvijek se zapitati šta se može bolje da bismo prevenirali nasilje.

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja uradio je metodologiju o registraciji vannastavnih i posebnih programa u školama. Na osnovu toga je sačinjen katalog registriranih programa, s uputstvima za realizaciju.

Kroz šest programa – prevencija ovisnosti, prevencija nasilja, program kulture sjećanja, ekologija, poduzetništvo i finansijska pismenost, te program ‘ostani smiren’, urađen je set aktivnosti koje će se realizirati u školama, a u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

– Sve te aktivnosti, njih 32 će od ove školske godine biti realizirane, a naša djeca osnažena za rast i razvoj u društvenoj zajednici – pojasnila je Salihović.

Učesnici današnje konferencije su izrazili nadu da će aktivnosti učenike ali i njihove roditelje radovati, jer škola plivanja, planinarstva, sporta, posjeta ustanovama kulture – odlazak na pozorišne predstave, učenički pohodi po čitavoj BiH, aktivnosti radioničkog rada s učenicima u manjiim fokus grupama, dodatno će ojačati karakter djece.

Zaključeno je da školska 2023/2024. godina na području Kantona Sarajevo počinje planirano, sa jasno dostavljenim uputstvima o realizaciji, a set uputstava dostavljen je svim školama.

U tu svrhu će iz budžeta KS biti izdvojeno oko pet miliona KM.