Sjećanje na 27. juli na Vracama: Antifašistima dugujemo što danas govorimo svojim jezikom

5 min. čitanja

Predstavnici udruženja antifašista, SABNOR-a, te druge zvanice položile su jučer cvijeće na Spomen-parku Vraca i tim putem odali počast svim antifašistima koji su dali svoje živote 27. jula na Dan ustanka naroda BiH. Odavanju počasti je prisustvovala i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić koja je, također, na spomen obilježje spustila buket cvijeća.

Nakon odavanja počasti održan je i prigodni svečani program koji je započeo intoniranjem himne BiH. Nakon toga okupljenima se obratio predsjednik SABNOR-a KS Mirsad Ćatić koji je rekao da su nas preci, oni koji su isplanirali i sproveli Dan ustanka naroda BiH, zadužili i ostavili nam u amanet našu lijepu BiH

– Zadužili nas da se sjetimo njih, njihovih djela, i svega onoga što su oni učinili da bi mogli da danas imamo svoju državu. nalazimo se na znakovitom mjestu i sa namjerom smo ovdje da ukažemo dužno poštovanje svim žrtvama koje su pale za slobodu. Sloboda je upravo bila osnovna pokretačka snaga naših predaka kada su 27. jula jasno odlučili da ne žele živjeti pod stegom okupatora, nacizma, fašizma, ustaštva i četništva. Jasno su svi stali jedan uz drugoga i digli ustanak. Ustanak se ne diže tek onako, dovoljno je njima bilo razloga da skupno iznesu narodnooslobodilački pokret i partizansku vojsku koja je uspjela i ono što je nemoguće da savlada onoga protiv koga je ustala, da savlada zlo i iznese slobodu, rekao je Ćatić.

Nakon uvoda Ćatić je najavio još par gostiju između čijih obraćanja su izvođene muzičke numere. Sasvim prikladno ovoj večeri izvedena ja “himna” antifašista širom svijeta, Bella Ciao, pjesma talijanskih partizana čije porijeklo vuče do kraja 19. stoljeća.

Nakon toga, pred okupljene na platou Spomen-parka Vraca je izašao dječak Ahmed Nur Mehmetović koji je recitovao pjesmu kreiranu upravo za ovu priliku, odnosno pjesmu u kojoj se govori o ovom antifašističkom spomeniku i danu.

– Simbol hrabrosti i boli, 27. juli dan kada se diže u odbranu čvrsto stade. Nek suze postanu oružje naše, znak snage, odvažnosti i istine, između ostalog govore stihovi koji u izvedbi ovog mladog dječaka dižu dlake na rukama od jeze i strahopoštovanja.

Nakon Ahmeda, predsjednik SABNOR-a najavio je i goste iz Historijskog muzeja BiH, ispred kojih se obratio Amar Karapuš, viši kustos Historijskog muzeja, koji je okupljenima dao kratki presjek ustanka i svoj osvrt.

Karapuš je u uvodu svog govora rekao kako je ovo za njega jedno divno iznenađenje, što nije očekivao, te je dodao “da još Željo pobijedi, ovo bi bio savršen dan”.

– Kao historičar i čovjek koji se bavi kulturom, kulturom sjećanja, uvijek sam se pitao šta će se dogoditi onog trenutka kada mi prestanemo da obilježavamo tekovine narodnooslobodilačke borbe, antifašizma i svega onoga što nas veže za jednu od najvećih tekovina. I danas sam shvatio da se mi nećemo odreći antifašizma. Ovaj mladi momak (Ahmed) mi je bukvalno vratio nadu u to, jer sam shvatio da ustanak u BiH nikada neće umrijeti. On će se pojaviti u onom trenutka kad nam treba. A to nam govori upravo ovaj trenutak danas. Zašto baš danas, zašto 2023. godina, mnogi će se pitati. Danas se obilježava datum koji sam mislio da polako iščezava u mladim umovima i iz sjećanja. Nadam se da će sljedeći put, 4. jula biti jedna ovakva prigoda, jer smatram da to mi to možemo i zaslužujemo. I ne samo mi, nego svi oni koji su od 13 do 16 jula planirali kako da dignu taj ustanak, svi oni koji su se tajno 17. jula izvukli iz Sarajeva, krenuvši od Ilije Pavla Goranina, Hasana Brkića i svih ostalih. Mi to njima dugujemo. Svima onima koji su se zajednički digli na području granice između Hrvatske i BiH. Njima dugujemo zato što danas imamo pravo da govorimo svojim jezikom i mislimo svojom glavom. I što je najbitnije od svega toga da u nekoj skorijoj budućnosti nećemo obilježavati samo ovdje na Vracama, nego da će to biti jedna manifestacija kakvu ova država zaslužuje, rekao je Karapuš u svom izlaganju.

Nakon prijema održan je i svečani koncert Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH je izveo raznolik program sačinjen od evergreen pjesama grupa i pjevača kao što su: Frank Sinatra, The Beatles, The Rolling Stones, Deep Purple itd. u aranžmanima za duvački orkestar

Podijeli ovaj članak