Septembar je prošao u znaku podizanja svijesti o dječijem raku: Kakvu ljekarsku njegu i uslove imaju djeca iz BiH?

5 min. čitanja

Jutra koja nikako da svanu, sunce koje nikako da zasja, mir koji nikako da dođe do duše, srce koje kuca u grudima, u grlu, čiji otkucaji na trenutke guše, oduzimaju dah. Bolest koja traje… traje… i traje. Borba sa rakom je sve to i još puno više, puno teže, puno kompleksnije, puno razornije, za bolesnog, ali i za porodicu.

Zlatni krug

Posebno je teško kada se razbole djeca. Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece. Tokom septembra aktivno se prikupljaju podrška i sredstva te podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Pokretač je 2010. godine bio bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Obilježen je i u BiH nizom aktivnosti, a najveću pažnju privukla je Trka/šetnja Zlatni krug, koju su organizovali Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko, uz generalno pokroviteljstvo Grada Visoko, a na inicijativu Visočanina Afana Habibovića, hrabrog dječaka koji se bori sa tumorom na mozgu.

Afan se bori sa teškom bolešću od 11. godine. Danas je maturant Saobraćajne škole u Visokom i iz svega što prolazi s porodicom izvlači samo najbolje.

– Bilo je i teških dana kada sam mislio da je sve uzalud, da nemam više snage, ali to je bilo češće prije. Na svu sreću, uz veliku podršku porodice i prijatelja, vrlo brzo bi takve misli nestajale i ja sam se vraćao u ring, priča nam dječak najljepših očiju na svijetu, najbistrijeg pogleda, najveće snage, nevjerovatnih ideja.

Svakodnevno putovanje iz Visokog do Sarajeva na fizikalnu rehabilitaciju, terapije, kontrole iziskuju ogromna sredstva. Jedan dan dok je putovao sa majkom, sinula mu je ideja da ljubav prema životinjama pretoči u mali biznis.

– Jako volim životinje i uvijek ih okupljam oko sebe. Odlučio sam da uzgajam prepelice, prodajem prepeličija jaja i dio zarađenog novca doniram Udruženju, a dio zadržim za troškove svog liječenja, priča Afan, koji je došao na ideju organizovanja trke kako bi pomogao drugarima.

Za sada, Sarajevo je skoro jedini grad koji ima ovakvo udruženje, ali i Roditeljsku kuću. Izgradnja jedne takve počela je i u Tuzli, međutim, godinama se čeka finalizacija projekta.

– Naravno da se povisio budžet samog projekta u odnosu na planiranih 800.000 KM, uspjeli smo naći najbolja rješenja i ne odustajemo. Ova druga faza je najzahtjevnija, to je izgradnja samog objekta, krovne konstrukcije, to je sada pred nama da završimo. Nakon toga, slijedi treća faza, ona je manje zahtjevna, podrazumijeva fine radove i uređenje, a to bi onda trebalo biti to, govori za O kanal Atifa Buldić Bešić iz Udruženja srce za djecu oboljelu od raka Tuzla.

Kada je u pitanju liječenje na nivou države, Fikret Kubat, predsjednik Udruženja, kaže da je zadovoljan bh. zdravstvenim sistemom.

– Vjerovatno da razvijenije zemlje imaju neke benefite koje mi nemamo, ali osnovno liječenje i liječenje citostaticima, radioterapijama, to imamo isto kao u svakoj drugoj zemlji. Gdje god da odete u svijet, imate pristup istim lijekovima i to je jako dobro.

Pravo na bolovanje

Članovi ovog udruženja su federalnoj Vladi podnijeli inicijativu za ostvarivanje prava na bolovanje, jer kako navode, nužno je da roditelji budu uz dijete tokom cjelokupnog liječenja.

– Imamo informaciju da je Komisija za zdravstvo federalnog Parlamenta tu inicijativu ocijenila pozitivno, te bi se ona trebala uputiti dalje u Zastupnički dom, Dom naroda i da je realizuje Vlada FBiH. Ova inicijativa je od velikog značaja, jer ako hematoonkolog da nalaz da je dijete hospitalizirano, bolesno, svi znamo da ne može ozdraviti za mjesec ili mjesec i po. Roditelji su prisiljeni često ići u ambulante porodične medicine po uputnice, pa na komisije za produžavanje bolovanja i to im oduzima puno vremena i snage, posebno ako su iz drugih gradova, ističe Kubat.

(Opširnije o Zlatnom septembru čitajte u novom broju magazina Dani)

Podijeli ovaj članak