Senatorica Shaheen: EU je do sada oklijevala da sankcioniše Dodika, moraju ga strogo kazniti

2 min. ─Źitanja

Ameri─Źka senatorka Jeanne Shaheen u intervjuu za Glas Amerike govorila je o situaciji na Zapadnom Balkanu te se posebno osvrnula na djelovanje Milorada Dodika.

Tokom razgovora, Shaheen je naglasila kako je nakon nedavne posjete regije i dalje najviše zabrinjavajuće pitanje retorike predsjednika RS-a Milorada Doddika i neriješeno pitanje Srbije i Kosova.

“Mislim da moramo da nastavimo da ohrabrujemo EU da tako─Ĺer sankcioni┼íe Dodika. Do sada su oklijevali da preduzmu taj korak. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo. Kancelarija visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim poku┼íajima da podriva Dejtonski sporazum. I sada, prvi put u posljednjih osam godina, vlada je brzo formirana i poku┼íava da rije┼íi neka dugoro─Źna pitanja u zemlji. I ┼żalosno je ┼íto Dodik poku┼íava da to poni┼íti”, rekla je Shaheen za VOA.

Ono ┼íto je senatorku tako─Ĺer zabrinulo jeste formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

“Mislim da bi trebalo da budemo na oprezu. I treba da im ka┼żemo da njihova budu─çnost nije tamo. Veoma sam zabrinuta zbog toga ┼íta bi neko u Crnoj Gori mogao da podijeli sa Vladimirom Putinom ne┼íto ┼íto se de┼íava u NATO-u, posebno imaju─çi u vidu poku┼íaje Rusije da svrgne crnogorsku vladu. Neko bi pomislio da ─çe to brinuti svaku politi─Źku partiju u zemlji”, isti─Źe ona.

Klix.ba

Podijeli ovaj ─Źlanak