Semir Efendić govorio o formiranju vlasti: Saznajte šta je rekao o koaliciji sa SDA

2 min. čitanja

O izbornom rezultatu Stranke za BiH, Semir Efendić za Federalnu kaže da su relativno zadovoljni, te navodi da se nada da će stranka sa postignutim rezultatom moći doprinijeti promjenama.

“Sa DF-om imamo jednu vrstu načelne saradnje i vjerovatno ćemo s njima prvo razgovarati. Mislim da ćemo u konačnici u Kantonu Sarajevo imati šest mandata.”

Naglašava da je već drugi put dobio najveći pojedinačni broj glasova.

“Mislim da će to biti oko 20.000. Važno je formirati stabilnu vladu, a to ne može biti Vlada koja ima 18 ruku. Za ozbiljan rad treba imati barem pet mandata više od onog minimalnog broja.”

Efendić kaže da ne preferiraju koaliciju sa SDA, ali da to ne isključuju.

“U Federaciji je već dugo SDA na tim pozicijama i imaju premijera kojeg bi zaista trebalo mijenjati. Ne vidim neku mudrost u politici u kojoj se govori ne s ovim, ne s onim. Na kraju krajeva to ‘ne sa SDA’ je utjecalo na to da ovaj mandat u Sarajevu propadne, a ja sam bio sa te strane kao neko ko bi bio premijer još 2018. Ali se tada skupila šestorka na matrici SDA i upropastili mandat. Zato neću reći da sa nekim nećemo. Ali sigurno da naša preferencija nije u pravcu SDA. Normalno je da se sa svima razgovara. Gledat ćemo da ni na koji način ne razočaramo one koji su nas izabrali.”

Smatra da u Kantonu Sarajevo odavno ne postoji vizija da se riješe nagomilani problemi u brojnim oblastima.

“Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to dosad radili. Ukoliko bi se uspjela formirati stabilna većina koja bi imala preduslove da funkcioniše cijeli mandat dalo bi se razgovarati o tome da budem premijer.”

Podijeli ovaj članak