Šef švedske diplomatije se sastao sa Konakovićem: BiH i Švedska imaju snažne odnose zahvaljujući bh. dijaspori

4 min. čitanja

Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH, izjavio je ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobias Billstrom, javlja Anadolija.

Billstrom boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a danas se sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

– Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH. Ponavljamo opredijeljenost Švedske da nastavimo naše odlične odnose i saradnju – kazao je Billstrom na konferenciji za novinare.

Dodao je da je tokom sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem razgovarano i o situaciji u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

– Švedska je prvog januara preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem u historijskom momentu koji pred EU stavlja brojne izazove zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju i koje poštuju svjetski poredak zasnovan na pravilima još bliže sarađuju – kazao je Billstrom te dodao:

“Zemlje Zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zemalja Zapadnog Balkana je samo dodatno porastao. Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve.”

Istakao je da zbog sigurnosne situacije, Švedska svakako pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.

– Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji – kazao je Billstrom te dodao:

“Nažalost, uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou, tome proturiječe signali iz Republike Srpske. EU je duboko zabrinut zbog nedavnih koraka koji su poduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unatrag na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su također neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja.”

Na kraju je jasno poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji.

– Ne postoji alternativa tome. Međutim, da bi to postalo realnost, vi morate učiniti napredak po četrnaest ključnih prioriteta, a Švedska i EU će nastaviti da budu uz vas i da vam pružaju podršku – rekao je šef švedske diplomatije na kraju.

Doček ministra vanjskih poslova i izaslanstva Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Podijeli ovaj članak