SDP osudio napade Dodika na Bećirovića: Primitivne uvrede dolaze, a nikoga nije uvrijedio

2 min. čitanja

SDP se oglasio saopćenjem u kojem osuđuju uvrede koje je Milorad Dodik iznio na račun člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Saopćenje donosimo u nastavku:

“Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ispade Milorada Dodika i uvrede koje upućuje članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjedniku SDP BiH Denisu Bećiroviću, smatra dokazom besmisla i najprizemnijeg populizma politike koju vode on i SNSD.

Denis Bećirović nije iznio niti jednu uvredu na račun Milorada Dodika lično, nego je iznosio tvrdnje i argumentaciju koja ukazuje na očitu neustavnost i destruktivnost politike koju vodi SNSD i Milorad Dodik. Za razliku od njega, Milorad Dodik nastavlja odvraćati pažnju sa činjenica, koje mu ne idu u prilog, te se trudi politiku svesti na primitivno svadjanje i uvrede.

Milorad Dodik, ali i Aleksandar Vučić, moraju prihvatiti nespornu činjenicu da je Bosna i Hercegovina suverena država. Država Srbija partnerske odnose mora graditi sa državom Bosnom i Hercegovinom u kojoj postoje entiteti kao niže administrativne jedinice koje imaju svoj ustavni položaj. Pritom valja naglasiti da niti je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, niti tri naroda u njoj imaju ekskluzivizam bilo koje vrste.

Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski sporazum su savršeno jasni po tom pitanju, u kojim se utvrđuje puni kontinuitet državnosti, a država se od trenutka usvajanja Dejtonskog sporazuma sastoji od dva entiteta kao niže administrativne jedinice koje nemaju nikakvo suvereno pravo.

Što prije Dodik, Vučić i njihovi sljedbenici prihvate ovu činjenicu, prije će Bosna i Hercegovina i svi njeni građani krenuti ka euroatlantskim integracijama, što je i obaveza naše zemlje.

Svaki građanin ove bogate zemlje ima puno pravo na bolji život unutar savremenih saveza i organizacija razvijenog, demokratskog euroatlantskog svijeta.

Niko nema pravo da za svoje sitne interese i populizam uskraćuje gradjanima sigurnost, razvoj i ekonomsko blagostanje koje naša država bogata resursima može osigurati svojim ljudima, ukoliko se svi posvetimo realnim potrebama ljudi, a ne besciljnom politikantstvu koje služi opstanku na vlasti povlaštenih pojedinaca i grupa”, poruka je na kraju iz SDP-a.

Podijeli ovaj članak