SDA o Escobarovim izjavama: Opasno je ako su motivi za ovakvo postupanje zapravo u islamofobičnom pogledu

3 min. čitanja

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je izjavu izaslanika State Departmenta Gabriela Escobara te su poručili kako su neprilične i zabrinjavajuće, naročito u kontekstu komentiranja stavova Islamske zajednice BiH o izmjenama izbornog zakona.

Vezani tekst:

–Ā Islamska zajednica poslala “prijateljsko upozorenje” Gabrielu Escobaru: Ne tjerajte BoÅ”njake u blokove kojima ne pripadaju!

Ā – Kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg druÅ”tvenog interesa. Zabrinjavajuće je Å”to se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, Å”to potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena ā€žpogreÅ”na procjenaā€œ, navode iz SDA i dodaju:

– Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naÅ”e zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta. Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagovao, jer se očigledno primjenjuju različiti arÅ”ini.

SDA navodi da zabrinjava Å”to Escobarova ocjena dolazi u vrijeme dok svjedočimo snažnom angažmanu dijela međunarodne zajednice na unoÅ”enju podjela unutar boÅ”njačkog i ukupnog probosanskog političkog bića, a isti taj dio međunarodne zajednice se ne bavi onima koji blokiraju institucije i usporavaju euroatlantski put BiH, ili ih čak nagrađuje kao u slučaju HDZ-a.

– Izuzetno je uznemirujuće i opasno, ako su motivi za ovakvo postupanje zapravo u islamofobičnom pogledu, te se umotavaju u neuvjerljivu priču o borbi protiv korupcije, kao da korupcija postoji samo kod boÅ”njačkih stranaka, a ne i kod drugih u BiH. Predstavnički dom Američkog kongresa je potvrdio zabrinjavajući porast islamofobije, donijevÅ”i zakon kojim se treba uspostaviti funkcija specijalnog izaslanika SAD-a za monitoring i prevenciju islamofobije, kažu iz SDA i dodaju:

Ā – Uzimajući u obzir aktuelna zbivanja u BiH stječe se dojam da bi predmet njegovog rada trebali biti motivi i angažman pojedinih diplomata u BiH kojima su Islamska zajednica i boÅ”njački politički faktor, uprkos svojoj dokazanoj euroatlantskoj orijentaciji, očigledno trn u oku.

Podijeli ovaj članak