Schmidtu upućene žestoke kritike iz njemačkog Bundestaga! – “Udovoljili ste najvećim zahtjevima HDZ-a, ne poštujete demokratska prava bh. građana, predlažemo…”

4 min. čitanja

Članovi parlamentarne skupine Zelenih u njemačkom Bundestagu poslali su pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem ga kritikuju zbog korištenja bonskih ovlasti na samom kraju izbornog dana u BiH, odnosno zbog odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

– Izražavamo naše najdublje nezadovoljstvo u vezi s vašim korištenjem bonskih ovlasti na samom kraju izbornog dana. Vaša odluka donosi opsežne promjene u sistemu izbornog zakona – u pokušaju da se deblokira politički proces. Činjenica da je izborni zakon izmijenjen na način da je uticalo na rezultate izbora nakon što su birači dali svoj glas, ne svjedoči o velikom poštovanju demokratskih prava građana Bosne i Hercegovine – navode u pismu europarlamentarci Boris Mijatović i Tineke Strik.

Kako pišu dalje, strahuju da ova odluka ima potencijalni rizik da dugoročno naruši autoritet OHR-a kao institucije.

Podsjetili su na Aneks III Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje da će se izbori u Bosni i Hercegovini održati u skladu sa relevantnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Navode da u smjernicama OEBS-a za reviziju pravnog okvira za izbore stoji da “izborno zakonodavstvo jedne zemlje treba biti doneseno dovoljno prije izbora kako bi birači i svi učesnici bili obaviješteni o pravilima.

Izborno zakonodavstvo doneseno u “poslednjem trenutku” ima potencijal da naruši povjerenje u proces i umanji priliku političkim učesnicima i biračima da se na vrijeme upoznaju s pravilima izbornog procesa. Ljubazno vas pozivamo da elaborirate način na koji je vaša upotreba Bonskih ovlaštenja u skladu sa ovim relevantnim odredbama OSCE-a. Stoga bi bila dobrodošla i nezavisna procjena vaših prijedloga od strane OSCE-a.

Osim toga, čvrsto vjerujemo da demokratske reforme ne treba nametati kao odluke, već da se realizuju kroz transparentan i inkluzivan proces, koji uključuje širok spektar aktera, uključujući mišljenja OSCE-a i Venecijanske komisije. Ključna uloga civilnog društva će takođe biti ključna u tom pogledu. Kao što ste dobro svjesni – zbog trenutnih struktura pod Daytonom biće vrlo teško postići bilo kakvu razumnu provedbu presuda Evropskog suda za lmudska prava (ECHR), jer su za većinu potrebni mnogi akteri, uključujući i stranku HDZ.

Bojimo se da će vaši prijedlozi zakomplikovati ovaj proces, jer neće biti izgleda da HDZ BiH pristane na druge promjene, jer je udovoljeno njihovim najvećim zahtjevima.

Također, molimo vas da razjasnite navodnu koordinaciju sa Zagrebom oko ovih odluka.

Praktično, predlažemo da opozovete korištenje Bonskih ovlasti za izvršenje i ponudite raspravu širom zemlje o promjenama u političkom sistemu. Eventualni paket bi trebao uključivati ​​punu implementaciju relevantne sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Zemlja je 2. oktobra pokazala ohrabrujući demokratski rad, a Vijeće građana već radi na konkretnim rješenjima ovog političkog pitanja.

Mi, parlamentarci, čvrsto vjerujemo da je političkim idejama potrebna komunikacija i debata kako bi stekle legitimitet i imale svoju vrijednost u budućnosti. Možemo naglasiti i podržati demokratske debate sa našim demokratskim prijateljima i civilnim partnerima u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo u narod Bosne i Hercegovine da svoju zemlju učini demokratskom funkcionalnom državom, poručuju u pismu Boris Mijatović Tineke Strik.

Podijeli ovaj članak