Schmidt se oglasio povodom sutrašnjih izbora: Intervenisaću, ako bude…

2 min. čitanja

Među brojnim domaćim i stranim zvaničnicima u BiH koji su popzvali glasače da izađu sutra na izbore je i visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

sutra birate one koji će vas predstavljati u institucijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou – kojima ćete povjeriti vođenje države, ispunjavanje vaših potreba i odgovaranje na izazove. Pozivam sve birače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju i aktivno sudjeluju u određivanju kursa ove zemlje za naredne četiri godine.

Neki kažu da se nikad ništa ne mijenja i da politika stoji. Doista, gomilaju se brojni problemi koji čekaju da vaši politički predstavnici zasuču rukave i riješe ih. Ali život nikada ne stoji. Vidjeli smo da s pandemijom, ratom u Ukrajini, rastućom inflacijom i nadolazećom energetskom krizom uvijek postoje novi izazovi i vaše institucije moraju biti sposobne odgovoriti na njih. U protivnom će vaša djeca odgovoriti odlaskom iz ove zemlje.

Zato morate sudjelovati u sutrašnjoj odluci. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj lijepoj zemlji. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti tehničkih vlada. A institucije moraju raditi na tome da se konačno iskorijeni diskriminacija iz izbornog sistema ove zemlje.

To počinje već sutra ispunjavanjem vaše građanske dužnosti na biračkim mjestima i nastavlja se brzim formiranjem vlasti na temelju izbornih rezultata. Moj ured pratit će ovaj proces i intervenirat ću ako bude potrebno kako bih osigurao poštivanje vaše biračke volje.

Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put prosperiteta, kakav njeni građani zaslužuju, stoji u Schmidtovoj poruci.

Podijeli ovaj članak