Schmidt i Kordić na Badnji dan posjetili Sabornu crkvu u Mostaru

1 min. čitanja

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i gradonačelnik Mostara Mario Kordić su, uz brojne vjernike, posjetiliĀ Sabornu crkvu u Mostaru u povodu Badnjeg dana.

Sveta liturgija jutros je u 9 sati služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u selu Lokve.

Večernje bogosluženje s nalaganjem badnjaka počelo je u 18 sati u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju. Nalaganje badnjaka u crkvi svetog Vasilija OstroÅ”kog u Blagaju počinje u 23 sata i 30 minuta.

U nedjelju, 8. januara, na Sabor Presvete Bogorodice, liturgija s početkom u 9 sati bit će služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u crkvi svetog Vasilija OstroÅ”kog u Blagaju.

Inače, na Badnji dan se službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Podijeli ovaj članak